Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Yanfang Ling: Mély benyomást tett rám a Terror Háza meglátogatása

2017.07.22

Yanfang Ling: Mély benyomást tett rám a Terror Háza meglátogatása

 

Szerző: Szarvas István 2013. július 28. Hozzászólás

Magyarország tölti be a Visegrádi négyek elnöki posztját 2013 július 1-től, ez adott apropót a nyári egyetem megrendezésének. Az ünnepélyes megnyitón Hende Csaba honvédelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy a négy ország közös érdekeik és közösen vallott értékek mentén egyenrangú felekként dolgoznak együtt stratégiai céljaik eléréséért és a mindennapi feladatok elvégzésében is.

antall015.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Szarvas István, Horváth Veronika, Yanfag Li, Horváth Bálint

A fiatal egyetemisták előadásokat hallgattak meg a Visegrádi Négyek (V4) kialakulásáról, gazdasági, energia, kül- és védelempolitikáról, kulturális kapcsolatairól, valamint az együttműködés jövőjéről. A kéthetes előadássorozat befejező napján a záró tesztek kitöltése után beszélgettünk Yanfang Li úrhölggyel a Kínából érkezett hallgatóval két hallgatóval és a főszervezővel a tapasztalatokról. A hallgatóktól a következőket kérdeztük: Milyen benyomásokat szereztek Magyarországról és a kurzusról? Melyik előadás nyerte el leginkább tetszésüket? Hogyan tudják felhasználni az elhangzottakat? Volt olyan kérdés, amire nem kaptak választ? Milyen előadást iktattak volna még a programba? Mennyire voltak elégedettek a kulturális programmal?

Yanfang Li 21 éves, jövőre végez a pekingi Tsinghua Universityn nemzetközi kapcsolat szakon, energetikai kérdésekkel foglalkozik. Az 1911-ben alapított egyetem Kína elit egyeteme, második a kínai egyetemi rangsorban. Itt végzett a korábbi kínai elnök, Hu Csin Tao 1964-ben hidraulika szakon. Számos vezető kínai káder itt diplomázott. Itt oktatott korábban Bill Clinton amerikai ex-elnök Tony Blair angol ex-miniszterelnök és Henry  Kissinger volt amerikai nemzetvédelmi főtanácsadó. A világ 40. legjobb egyetemének tartják.

Milyen benyomások érték Magyarországon mi tetszett és mi nem?

Borzasztóak a magyar ételek és bár számos kínai étterem van, az azokban lévő ételek is ehetetlenek. Mivel a magyar nagyon nehéz a kínaiak számára, amikor eltévedt a városban, próbált angolul segítséget kérni, de szomorúan tapasztaltam, hogy kevesen beszélnek angolul. Viszont akik tudnak, azok készségesek, ellentétben Párizzsal, ahol ha tudnak, akkor sem segítenek. Ott is jártam egy félévig egyetemre.

Mennyire volt elégedett a nyári egyetem témakörével?

A nyári egyetem témaköre érdekes volt, ezért utaztam ide, de irigyeltem az európaiakat, akiknek nem kellett több, mint ezer eurót kiadni a repülőjegyre. Az előadásokat színvonalasak voltak , Mély benyomást tett rám, hogy hivatalban lévő miniszterek és államtitkárok is előadtak. Ez Kínában elképzelhetetlen.

Melyik volt az Ön számára a leghasznosabb előadás?

A leginkább hasznosítható előadás számomra Deák András, a V4 országok és Oroszország energiakapcsolata volt. Legnagyobb benyomást és legjobb előadásnak Jeszenszky Géza jelenlegi oslói nagykövet, az Antall-kormány külügyminisztere megnyitóját tartom.

Milyen volt a szervezés?

„Nagyon jó volt a szervezés, tetszettek a kulturális programok, volt idő Budapestet megcsodálni. Visegrád nagyon hasznos volt. Mély benyomást tett rám a Terror Háza meglátogatása, egy ilyen múzeum Kínában elképzelhetetlen.”- Negatívumként említem hogy volt olyan kérdés, amire nem kaptam kielégítő választ, bár két előadótól is megkérdezte.m Ezek: Mi a konkrét kapcsolat az EU és a visegrádi országok között? Van-e konfliktus a visegrádi országok között?

Van olyan amit én nem kérdeztem ,de szívesen megosztaná olvasóinkkal?

Kínában azt mondják, hogy azok a közép-európai országok, ahol már nincs szocializmus, rosszabbul élnek. Meggyőződtem, hogy ez nem igaz.