Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Veres András: Kell. hogy a kommunikációban előre lépjünk

2016.02.14

Veres András: Kell. hogy a kommunikációban előre lépjünk

veres-andras-szombathelyi-puspok--mkpk-elnoke-szarvas.jpg

 

– Püspök atya, eddig mindig a díjátadókon sikerült az elmúlt években a díj átadókkal interjút készítenem. Nagyon szívhez szólóak voltak azok a gondolatok, amit  Ön a díjátadáskor mondott az interjúkkal kapcsolatban..  Jó lenne, hogyha azt írásban valahogy az ember meg tudná kapni.. Mert  illene pontosan idézni ezeket a dolgokat. Én is  sok interjút csináltam.  Úgy érzem, hogy én is ezeket a szempontokat tartom szem előtt, amiket püspök Atya mondott hogy ne hibázzak. Szeretnék egy-két dolgot a kommunikációval kapcsolatban, különösen az egyházi kommunikációval kapcsolatban elmondani, ami úgy érzem, egy kicsit korrekcióra szorul. El szerettem volna menni a Szalézi Szent Ferenc-Díjra, Kecskemétre, amit  Bábel Balázs érsek atya szokott átadni, egy hét alatt nem sikerült megtalálni az interneten azt, hogy mikor lesz az átadás. De amikor az átadás megvolt, akkor már másnap reggel már az interneten rajta volt.  Ez is kommunikáció. Fölhívtak engem  hogy  Budapesten nem lesz ez a díjátadás, mert a díjátadás megtörtént. Az emberek nem tudják, hogy két Szalézi Szent Ferenc-díjátadás van. Az első kérdésem, hogy püspök atyának  mi a véleménye arról  hogy minden egyes püspökségeken  érsekségeken  ezt a díjat átadják?

 

– Én sem tudtam, hogy két Szalézi-Díj van. Nem találom szerencsésnek semmiképpen sem, hiszen a püspöki konferencia ezt még talán 2000-ben vagy 2001-ben alapította azzal a céllal, hogy a püspöki konferencia által megszavazott személynek adjuk a püspöki konferencia nevében.  Azon kívül a helyi sajtó képviselőit lehet díjazni. Csak nem biztos, hogy jó hogyha ugyanazzal a  nevű díjjal jutalmazzuk az ott dolgozókat. Azt gondolom, hogy minden egyházmegyének  fontos feladata az, hogy a kommunikációban előrelépéseket tegyen, hiszen napjainkban ennek gyakorlatilag rendkívüli jelentősége van. Talán jobban, mint a korábbi időben, mert az embereknek a nagy része most már csak az internethez, a televízióhoz folyamodik hírszerzés céljából. S kell, hogy ezeken a helyeken ott legyünk, mert a mai ember számára csak az létezik, amit olvasott, hallott, látott. Kell, hogy a kommunikációban előrelépjünk.

 

– Nagyon érdekes dolog, amit most püspök atya mondott.  Egy kicsit megdöbbentem azon, hogy a vidéki három és a pesti  díjat,  összesen négy díjat, hogy ki kapta. Nézzük, hogy kik kapták most.  Egy fotós, egy tévés és egy operatőr. És most itt  Budapesten szintén egy tévés.  Az írott sajtó ebbe a négybe nem fért bele .  Az egyházban is átvette  a vezetést ezek szerint a digitalizmus?

–  Amikor elindítottuk, a Szaléz Díjat akkor ennek én voltam a motorja. Gyakorlatilag az én eljárásom alapján lett megalapítva, és az idő tájt csak újságírók kapták több éven keresztül. Aztán utána több éven keresztül, , ebben én nem vettem részt. Akkor elkerültem Szombathelyre., de nem tartom ezt sem elvetemült dolognak ami most történt. Minden terület hadd jusson egy ilyen kitüntetéshez!

– Következő kérdésem  Őszentségének megjelent egy interjúkötete.  Ezt a világon, ha jól tudom hatvannyolc nyelvre lefordították. Püspök atyának mi a véleménye arról hogy sajnos magyarra még nem. Támogatná esetleg azt, és tudna tenni azért hogy Magyarországon is lefordítsák, és mondjuk a Szent István Társulat megjelentesse? Mi erről az ön véleménye?

– Biztos vagyok benne, hogy már fordítják is, mert ezek ma annyira közkeletű dolgok, hogy biztos, hogy már ez folyamatban van.

Akkor meg tetszett nyugtatni. És az utolsó kérdésem, hogy mikor van a püspököknek az összejövetele, akkor mindig van egy sajtótájékoztató. Na most ott, azon a sajtótájékoztatón nem lehetne-e, hogy bővebb információhoz jusson a sajtó, mert ott csak arról van szó, ami a püspöki konferencián elhangzott? Tehát egyéb egyházi eseményekkel, mondjuk egy könyvbemutatóról már nincs.

– Tudomásom szerint azon kívül is vannak sajtótájékoztatók. Csak azok nem a püspöki konferenciáról szól, annak a munkájáról, hanem épp az adott eseményről.

Arról én nem tudok. Akkor ez biztosan.. az én hibám.

– Pedig van. Amikor  én voltam a püspöki konferencia szóvivője, nagyon sokat tartottunk ilyet.

De most nincsen, mindenképpen, bővíteni kellene az információ-átadást.

– Majd rákérdezek.

Szarvas István

!