Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Veres András: Aki nyelvével nem vétkezik, az testével sem fog

2016.01.28

 

Veres András: Aki nyelvével nem vétkezik, az testével sem fog

Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet dísztermében megrendezett díjátadón H. Pezenhófer Brigitta Veres András püspöktől a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökétől vette át a Szalézi Szent Ferencről elnevezett sajtóösztöndíjat.

Veres András püspök

Veres András püspök

Isten végtelenül irgalmas, végtelen szeretettel van az ember iránt, ahogy Gál Ferenc atya szokta mondani: Isten botrányosan jó. Az embernek nem félnie, remegnie kell Istentől, hanem fel kell ismernie az ő irgalmas szeretetét és erre irgalmas szeretettel kell válaszolnia – mondta homíliájában Veres András.

Mindezt Szalézi Szent Ferenc is megértette, és elvezette arra a felismerésre, hogy erről másokat is informálnia kell. Sokat írt és még többet prédikált, hogy ezt elérje – mondta a püspök. Veres András az Úr közbenjárását kérte, hogy minden hívő megismerje az evangélium valóságos Istenét, és akkor az irgalmas szeretet szigeteit ki tudják alakítani maguk körül.

Az MKPK elnöke kérte az újságírókat, hogy ha megkapták a Jóistentől a tehetséget az írásra, a beszédre, használják a média eszközeit az irgalmas isteni szeretet hirdetésére.

A szentmisét követő díjátadón Veres András arról beszélt, hogy az elmondott szó sok mindent kifejezhet, többek között rámutat a belső világunkra. Akár szóban, akár írásban nyilvánulunk meg, az mindig következményekkel jár, legyen az pozitív vagy negatív – tette hozzá. Olyanok tudnak a világra hatást gyakorolni szavaikkal, írásukkal, akiknek van mondanivalójuk, és annak pozitív üzenetértéke van – hangsúlyozta a szombathelyi püspök.

H. Pezenhófer Brigitta átveszi a díjat Veres András püspöktől

H. Pezenhófer Brigitta átveszi a díjat Veres András püspöktől

Az emberek sokszor okoznak fájdalmat, ejtenek maradandó sebet mások lelkében írásaikkal – fogalmazott a főpásztor, aki szerint az MKPK a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjjal éppen ezért olyan újságírókat kíván jutalmazni, akiknek írásai, szavai képesek építeni, akik bizonyították, hogy az evangélium szolgálatában állnak. Veres András hitet tett amellett, hogy az ilyen szellemű újságírás előretörése visszaszoríthatja a mások megsértésén alapuló újságcikkeket, média megjelenéseket .Megjegyezte aki nyelvével nem vétkezik az testével sem fog.

A Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat 2001 óta ítéli oda az MKPK a nem egyházi média egy-egy munkatársának, elismerve ezzel, hogy a keresztény értékrendet szakmailag megalapozottan és hitelesen képviselik munkájuk során. Idén H. Pezenhófer Brigitta, a Szombathelyi Televízió munkatársa vehette át az elismerést.

 

Pezenhófer Brigitta Szombathelyen született 1984-ben. Középiskolai tanulmányait a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban végezte, majd az érettségit követően a Bécsi Egyetem magyar–német szakos hallgatója lett, ahol 2008-ban diplomázott. Ezzel párhuzamosan a Győri Hittudományi Főiskola lelkipásztori munkatárs, katekéta szakát végezte el, majd 2013-ban hittanár-nevelő tanár mester-szakképzettséget is szerzett.

2006 és 2011 között a Rádió Szombathely munkatársaként többek közt az egyházi témájú összeállításokért felelt. 2007-től a mai napig a Szombathelyi Televízió külsős munkatársa, szerkesztő-műsorvezetője. Mint rádiós, valamint televíziós hírszerkesztő és műsorvezető, elkészíti az egyházi év ünnepkörei szerinti összeállításokat, amelyekben a hangsúlyt természetesen az evangéliumi üzenetre fekteti. Beszámol a helyi egyházi intézmények aktualitásairól, olyan egyházi témájú programokról, mint iskola felújítás, tanulmányi versenyek, kiállítás-megnyitók, előadások. Katolikus egyházi vezetők mellett a helyi evangélikus és református vezetőkkel is rendszeresen készít anyagokat. Munkája során interjúiban törekszik rá, hogy a nem hívő embereket is megszólítsa, szeretné megmutatni, hogy a katolikus egyház nem egy zárt közösség. H Pezenhófer Brigitta férjével és két kiskorú gyermekével vett részt a díjátadón.

A díjátadás után Veres András püspök atya válaszolt lapunk kérdéseire, amit a későbbiekben közlünk.

(Fotók: Magyar Kurír)