Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Varázslatos virág ízek Halmos Mónika

2016.07.31

Varázslatos virág ízek

Halmos Mónika

 

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet - tartja a mondás. S aki megkóstolja, elfogyasztja, egészen új íz élménnyel lesz gazdagabb. Már 400 évvel időszámításunk kezdete előtt a perzsák szívesen ízesítették ételeiket virágszirommal, akárcsak az inkák, akik a napraforgószirmot tartották a legnagyobb becsben. Európa királyi, nemesi családjainak asszonyai egy-egy csésze levendulavirág-teával ringatták magukat édes álomba - írja könyvében Halmos Mónika.

 Honnan jött az ötlet a könyv megírására? - kérdeztem a szerzőt a sajtóbemutatón.

 

Öreg szakácskönyveket lapozgatva számtalan receptet találtam a virágok felhasználására, elkészítési módjára. A vadvirágos réten, a virágoskert ágyásai között kószálva pedig erősebben élt bennem a vágy: feleleveníteni ezeket korszerű virágos fogásokkal.

 Ilyen könyvet még nem írtak hazánkban?

Nem. Ez az első. Külföldön, például Németországban, viszont már írtak. Gondolom, szereti a virágokat és nemcsak megenni.

Honnan ez a szeretet?

 Ráhibázott, valóban szeretem a virágokat. Korábban virágkötészettel foglalkoztam. Honnan gyűjtsük a vadon termő növényeket? Az utaktól szennyezett területektől távol!

SZARVAS ISTVÁN

Megjelent . Hetedhéthatár Magazin 2000 április28.