Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szarvasi sikerek

2015.12.15

Szarvasi sikerek

 

Babák Mihály jobbról, a szerző, Szarvas István balról

Szarvas, a Békés megyei kisváros, amelyet joggal neveznek sokan Dél-Alföld gyöngyszemének, az elmúlt évek során többször került a figyelem középpontjába. 2002-ben Babák Mihály, a város polgármestere Az év polgármestere lett.
2003-ban itt járt Rudolf Schuster szlovák államelnök, aki felavatott egy Szlovák Tanítási Nyelvű Általános Iskolát, Óvodát és Diákotthont. Találkozott Babák Mihállyal, és eszmét cseréltek Milan Ratislav Stefanik ezredes szobrának felállításáról – ez utóbbi információt a szlovák elnök egy fogadáson velem is megosztotta. 2005-ben Lovas Világtalálkozót rendeztek a városban, ahol 500 ló és 1000 lovas vett részt 50 programon.

Szarvas 2810 szavazattal győzött a Magyar Televízió Főtér című műsorának országos szavazásán, amelyen a nézők választhatták ki Az év települését. Az idei voksoláson, amelyen 16 város versengett a dobogós helyekért, Székesfehérvár 1894, Szeged pedig 1774 szavazatot kapott.

Az MTV népszerű műsora, a Főtér immár harmadik alkalommal hirdette meg a szavazást. Az év települése 2004-ben Kőszeg, tavaly pedig Veszprém, a királynék városa lett. Az idei díjat, a Herendi Porcelánmanufaktúra erre az alkalomra készített dísztárgyát Rudi Zoltán, az MTV elnöke adta át Szarvas polgármesterének, Babák Mihálynak.

A Szarvasról készített film, a Nagy György vezette Főtér című műsor szerkesztőségének gondozásában, idén november 1-jén került képernyőre. Az 50 perces adásból az is kiderült, hogy a városban található Magyarország legnagyobb örökzöld tölgyfája. Szarvas jelképe a központjában található szarvasszobor, amire szilveszterkor a fiatalok felmásznak, és innen köszöntik az újévet. A kétszáz éves diákváros a Körös-völgyi természetvédelmi terület része, különleges értéke a vízhez kötődő ritka növény- és állatvilág. Országos hírű nevezetessége a 84 hektáros arborétum, amelyet a 18. században telepített gróf Bolza Pál. A parkban, mely ma Magyarország legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye, több száz különleges növényritkaságot gondoznak.

A Magyar Turizmus Zrt. különdíját Róna Iván, az intézmény vezérigazgatója adta át a polgármesternek. A Turizmus Zrt. a várost jelentősen támogatja, egy éven keresztül népszerűsíti és reklámozza a győztes települést kiadványaiban.

Az Üzlettárs Magazin és a Coface cég felmérést készített a Corvinus Egyetem munkatársai közreműködésével a leginkább vállalkozásbarát települések rangsoráról. A felmérésben a munkakörnyezet 40%, vállalkozás 30%, az infrastruktúra 20%, az életminőség 8%, a képzés 20% súllyal szerepel. Ebben a rangsorban 45 helyet lépett előre a város, és a Békés megyei városok közül egyedül került a legjobb 20-ba.

A polgármestert a vállalkozásokkal kapcsolatban kérdeztük.

 

Alulbecsülni a gazdaság fejlesztésének fontosságát a legostobább hiba, amit polgármester csak elkövethet, ugyanis, ha nem pörög a gazdaság, depressziósak lesznek az emberek, és az egész város működése veszélybe kerül.

Önöknél hány céges adóalany van?

A 18 ezres lélekszámú városunkban 1481 céges adóalany van, ami azt jelenti, hogy minden tizennegyedik embernek van vállalkozása. Mi a két-három munkahelyet teremtő beruházásnak is örülünk, ezért a Széchenyi-terv idején arra biztattunk minden vállalkozót, hogy pályázzon. Pályáztak is, mégpedig sikerrel! A legjobb adózókat minden évben kitüntetjük, ugyanakkor minden adófillérrel el-babak-szarvas--2015.jpg

számolunk feléjük.

Korábban többször beszélgettünk az infrastruktúráról. Hogyan fejlődik?

Az alapinfrastruktúra megvan, de sokat kell még fejleszteni. Az ipartelephez vezető útra 250 millió forintot költöttünk, de mivel a város nehézkesen érhető el máshonnan, mint a 44-es út, ezért annak a fejlesztése is elengedhetetlen. Emellett jó minőségű, széles sávú internetkapcsolat kiépítésre is szükség van. Ez utóbbi már épül is, ennek az évnek a nyarán már használatba is vesszük. Számítunk a turizmusra is, az egyik meglévő hotelt wellness- és fitnesrészleggel bővítik, de 600 millió forintos beruházással szeretnénk egy gyógyászati centrumot is létrehozni, amely elsősorban a skandináv vendégekre építene.