Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szarvas István könyvbemutatója az IPOSZ-ban - 2011-08-16 - Szarvas István könyvbemutatója az IPOSZ-ba

2015.12.13
Szarvas István könyvbemutatója az IPOSZ-ban
- 2011-08-16 -
Szarvas István könyvbemutatója az IPOSZ-ban.
 
Szarvas István könyvbemutatójára Budapesten az IPOSZ székházának harmadik emeleti terme éppen hogy elegendő méretűnek bizonyult a megjelent vendégek, érdeklődők és újságírók számára. A résztvevőket és a kötet szerzőjét Szűcs György, az IPOSZ elnöke és a rendezvény házigazdája köszöntötte, majd Kassai Róbert, az IPOSZ alelnöke mutatta be a szerzőt és a kiadványt.

Megtudtuk, hogy újságírói pályafutása előtt vezető állásokat töltött be, szervezési és ellenőrzési területeken, majd bankban dolgozott. A szervezési és és ellenőrzési területeken végzett tapasztalatait társadalmi munkában kamatoztatta. Felügyelő Bizottság elnöke volt az Amerikai Magyar Társaságban, Felügyelő Bizottsági tag a GTE-ben 16 éven keresztül a MPGEKE, Magyar Pénzügy Ellenőrök közhasznú Egyesületének elnökségi tagja. 1997 óta a pécsi Hetedhéthatár Közérdekű Magazin szerkesztőség vezetője. Amikor manapság az újságíró szót sokszor kisbetűvel írják, rá ez nem vonatkozik. Ő Újságíró nagybetűvel. Három évvel ezelőtt mutatta be,itt a Kérdeztem Válaszoltak interjú kötetét, azóta sok interjúja jelent meg az újság online változatában amit reméljük, hogy olvashatunk a következő interjú kötetében. A teljességre való törekvés nélkül néhány- így Szarvas István atyával az Egri Szent István rádió igazgatójával., Juhász Judittal az Antal kormány  szóvivőjével, Balázs Péter volt külügyminiszterrel. Páva Zsolt Pécs Polgármesterével.

A Szarvasi beszélgetések című kiadvány különleges vállalkozás. Alcíme: a Kérdeztem – válaszoltak című interjúkötet utóélete. Szarvas István Héthatár kiadó által megjelentetett interjúkötete magyarországi és kanadai bemutatóinak mozzanatait, a bemutatókról készült cikkeket és értékes gondolatait gyűjti csokorba, kiegészítve újabb interjúval.

Ezután felkérte Rozs Borbála tanárnő-újságírót ,hogy olvassa fel a könyvről írt recenzióját, ebből idézünk néhány gondolatot:

“Egy újságírónak az ékessége az a válasz, amit kap az interjúban”. Szarvas István sikeres interjúkészítő. Ez alatt elsősorban nem azt értem, hogy államfőkkel, olimpiai bajnokokkal, hírességekkel készített interjúkat – bár kétségkívül mindezek figyelemreméltó tények. Sokkal inkább arra utalnék, hogy úgy tud kérdezni, hogy a megkérdezett valami újat, olyasmit osztmeg a riporterrel, amit még azelőtt senki másnak nem mondott el
 
A könyvbemutatón a szerepek felcserélődtek, Szarvas István Rozs Borbála kérdéseire válaszolt. Szóba kerültek a legemlékezetesebb interjúk, a legkellemetlenebb helyzetek. Mindezekről részletesen olvashatunk a Kérdeztem válaszoltak kötetben, viszont a jó interjú titkáról csak a bemutatón hallhattunk a szerzőtől: Nem szívesen csinálok úgy interjút, hogy nem olvasok előtte az interjúalanyról, nem nézem át az életrajzát. Kell ismerni az életútját. Akkor jó egy interjú, ha olyasmit sikerül kicsikarni, amit másnak még nem sikerült. Sablonkérdésekből nem lesz érdekes interjú. Sziszifuszi munka a felkészülés. Az külön előny, ha sikerül megismerni az illető életútján kívül a hobbiját is. Például a szarvasi polgármester úrral, Babák Mihállyal készített interjú előtt 8-10 alkalommal találkoztunk, folytattunk magánbeszélgetéseket.

A bemutató résztvevői Szarvas István terveit is megismerhették. Készül a következő interjúkötet, amelyben a Hetedhéthatár honlapján korábban publikált interjúk is megjelennek nyomtatott formában. Az interjúalanyok között szerepelni fog Paulo Coelho, Mihail Gorbacsov, Németh Miklós Erdő Péter, Psota Irén Müller Péter, Moldova György, Juhász Judit. Az interjúköteten kívül egy “tankönyv” is körvonalazódik, mely az interjúkészítés módszertanával fogja megismertetni az érdeklődő közönséget.

A bemutató közönsége hallhatott a Montreálban élő Kerekes Sándortól Szarvas István kanadai könyvbemutatójáról. „- Örömmel fogadtam el Szarvas István barátom mai meghívását, hiszen évekkel ezelőtt már jelen voltam ( majdnem 3 éve a szerk.) első könyvének bemutatásakor. kezdte mondandóját a messziről érkezett vendég, majd  így folytatta. A jelenlegi meghívóban lévő utalás, sportmúltam szintén első könyvével van kapcsolatban, amelyben Klaus Shormann, a nemzetközi Öttusa Szövetség elnöke, Vörös Zsuzsa, a 2004-es Athéni Olimpiai öttusa aranyérmese és jómagam, mint a kanadai és Qubeci tartomány volt elnöke és az 1976-os Montreali Olimpiai Játékok öttusa versenyigazgatója szerepeltük a megjelent 32 interjú között. Többek között az előbb emíitett események is hozzájárultak egy esetleges kanadai útjának megtervezéséhez, amely 2009 szeptember elején meg is történt, méghozzá kettős céllal. Az egyik Ö általa már előre megbeszélt és lekötött időpontban Magyarország kanadai nagykövetével Vastag Pállal való interjúja Ottawában, Kanada fővárosában, amely az Ontario és Quebec tartományok határában fekszik, Montrealtól kb. 200 km-re. Erről szeretnék először beszámolni:

Gyönyörű napsütéses időben indultunk el reggel Montrealból kb. 3 órás útra. A kítünő négyvágányos expressz úton érkeztünk meg az újonnan renovált magyar nagykövetségre, ahol Vastagh Pál már várt ránk és míg az interjú készült, egy magyaros reggeliben részesültünk amelyet herendi porcelán készletben szolgáltak fel.itt- szeretném megjegyezni, hogy évekkel ez előtt a magyar állam egy elhanyagolt történelmi épületet vásárolt meg ( egy XVIII. Századbeli neves skót politikusi család rezidenciáját), amit régi szépségében renoválva a jövő magyar nagykövetségévé alakított át, amely egyben a nagykövetek rezidenciájává vált.- Ez a gesztus úgy a kanadai kormány, mint az ottawai város nagy tetszését váltotta ki és megnyitása a város diplomáciai eseményévé vált, amiről a helyi lapok bőven írtak. Egy kellemes ebéd és városnézés után elégedetten tértünk haza.

Hozzávetőleg még annyit, hogy Ottawa város ma már egy milliós kertváros, kitűnő úthálózattal, a kormányi épülettel az Ottawa folyó Ontariói tartomány oldalán.

A másik fő program könyvének bemutatása montreali magyar közösségnek, - melynek megszervezését én vállaltam,- mesélt még a montreali Fusilien Mont Royal Regiment tiszti klubjában és a montreali tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula hegedűmúzeumában tett látogatásáról.

Majd az örökifjú Laczkovich Géza előadóművész versekkel köszöntötte a megjelenteket. Először Búcsú 87 évesen saját költeménye, majd Ábrányi Emil Petőfi című költeménye hangzott el. Ezután Szarvas István köszönetet mondott az IPOSZ vezetőinek a kitűnő helyszínért. Munkatársának Vári Ibolyának a könyvbemutató megszervezéséért, Rozs Borbála a könyvről folytatott beszélgetésért Laczkovich Géza előadóművésznek a versekért. Kerekes Sándor és Papanek Gábor úrnak, hogy, mint interjú alanyok megjelentek., L. Csépányi Katalinnak a Szarvas beszélgetési kiadójának, Zmeskal Z. Tamásnak a szerkesztésért Zmeskal Zoltánnak a tervezésért.
 
 
A könyvbemutató résztvevői
 
Kassai Róbert, Szarvas István,
Rozs Borbála

Kerekes Sándor, Szarvas István, Laczkovich Géza
(Komlós Attila felvételei)