Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szarvas István 37 interjút tartalmazó kötetét mutatták be Szabadkán a

2016.11.13

Szarvas István 37 interjút tartalmazó kötetét mutatták be Szabadkán a Népkörben

 

Kérdeztem – válaszoltak II. című könyv bemutatójára került sor  2017 november 9 én szerdán este a Vajdaságban Szabadkán  a Népkör Magyar Művelődési Központban. Az interjúkötetben 37 interjú olvasható, amelyeket a szerző egyebek közt Nobel-díjasokkal, miniszterelnökökkel, politikusokkal, akadémikusokkal, tudósokkal, orvosokkal, művészekkel, írókkal és olimpiai bajnokokkal készített. Az interjúalanyok között találhatjuk például  Elisabeth Blackburn orvosi Nobel díjast Kertész Imre Irodalmi Nobel díjast, Mihail Gorbacsovot, volt  főtitkárát a Szovjetuniónak Psota Irént a Nemzet színészét  Buzánszki Jenőt az arany csapat tagját olimpiai bajnok labdarugót és Paulo Coelho brazil írót A könyvbemutatón a szerzővel Moritz László újságíró, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság alelnöke beszélgetett, az est moderátora pedig Miklenovics Aranka volt.

get_img.jpg

 

Miklenovics Aranka, Szarvas István és Moritz László a könyvbemutatón (Fotó: Lukács Melinda)

 

 

 

 

Milenovics Aranka az est háziasszony többek között a következőket mondta: nagy öröm és megtiszteltetés,hogy a Népkör felkért a moderátor szerepre és közreműködhetek a Magyarországról jött vendégek beszélgetésében,majd a magyar vendégek beszélgetése előtt felolvasta Papanek Gábor professzor  az MTA doktora a könyv elején Gondolatok címmel írt recenzióját. Az ismertetésből megtudták a jelenlévők,hogy kik szerepelnek az interjúkötetben, sőt az interjú adok válaszait is elemezte a világhírű professzor akivel szintén található egy beszélgetés.

Moritz László a kérdések feltevése előtt a következővel indított: „ Nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek Önökkel, szeretett és nagyra becsült íróm Kosztolányi Dezső  városában, ezen a nagyszerű könyv bemutatóján, írójának Szarvas Istvánnak jelenlétében. A szerző az 1997-ben Pécset alapított Közérdekű Magazin budapesti szerkesztőség vezetője. Tagja a Mikszáth Kálmán és Babits Mihály által fémjelzett, Magyar Újságírók Országos Szövetségének, nem kevesebb,mint negyedszázados újságírói tevékenység áll a háta mögött.

A Könyv címe Kérdeztem_Válaszoltak II. Ez egy interjú kötet az elmúlt húsz év több,mint félezer írásának interjú anyagából folytatása a Kérdeztem Válaszoltak I.  Az újra kérdeztem Válaszoltaknak. Interjú alanyai a közelmúlt és napjaink jeles személyiségei, tudósok, a gazdasági élet jeles képviselői, művészek, sport ikonok, híres vagy hírhedt politikusok. Valamennyien egyéni élettörténettel rendelkeznek, de a szerző , valamenyiünket érintő témakörből származó kérdéseire válaszolva fejtik ki álláspontjukat.. Majd Valamennyi interjú kérdései között szerepel a társadalom előbbre jutásának  fejlődésének témája, de legfőképpen a felbecsülhetetlen, legfontosabb kincs, az emberi élet, fontossága, mint Kertész Imre kijelenti a vele készített interjúban, az emberi életnek nincs közgazdasági értéke.

Sajnos rohanó, túl globalizált világunkban szinte megszűnt a humanizmus.

Egy jeles személyiséggel való felkészülés heteket vehet igénybe egy újságíró részéről. A szerző néha bravúros interjúkat készít abból a tekintetből. hogy egyszerre kérdez királyi herceget és pár pillanat múlva átvált és kérdést tesz fel a jelenlévő űrhajósnak, pár másodperc alatt témát és megszólítást módot vált ragyogó sikerrel.

Milyen kritériumok alapján válogatod ki interjú alanyaidat?

Szarvas István: Mielőtt válaszolnék engedjél meg néhány gondolatot.

Hölgyeim és Uraim!

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Kanadai Montreal után itt a vajdaságban Szabadkán, ebben a házban a Népkörben amely számomra egy kis magyar sziget, bemutathatom újabb interjúkötetem, melyet az elmúlt  húsz évben készített több,mint kétszáz interjúból válogattam.

A könyvben szereplő írások egy korképet tartanak elénk erről a két év tízedről

a sajtótörténet szerint az első interjú James Gordon Bennett skót származás New York-i újságíró készítette 1836-ban. Mára e műfaj egyik legfontosabb és legáltalánosabb megnyilvánulási formánk.

Földes Anna a híres magyar újságírónő egyik könyvében idézi meg a múlt század  hatvanas-hetvenes éveiből Marin Schraub svájci filozófus bonmot.ját ,miszerint az emberiség egynegyede állandóan interjút készít a másik negyeddel, miközben a fennmaradó fele kipiheni annak a fáradalmait, vagy készül a következőre.

Tóth László „ Az interjú, mint a megismerés eszköze című cikkében a következőket írja „ Azt gondolom, az egyik legfontosabb hozzá, hogy az interjú készítője többet tudjon – vagy legalábbis mást –az adott tárgyról, s többet-esetleg ugyancsak valami mást a megkérdezettről, mint amit s amennyit ő maga tud a felvetett kérdésről önmagáról”

Az interjúműfaj klasszikus a, a 2006-ban elhunyt Oriana Fallacci, aki legjobbnak vélt negyven interjújából összeállított kötetének az Interjú a történelemmel címet adta, élete vége felé ezt nyilatkozta interjúiról. Mindegyik portré az enyém. Ezek különös keverékei eszméimnek, temperamentumomnak, türelmemnek, minden a kérdésekhez vezet.” Szívemből szólnak ezek a gondolatok, amelyeket írt a riporter királynő-

A kérdésedre a válaszom az alanyok kiválasztásánál a sorrend a tisztségük hírnevük és a személyiségük.

Játszottál  sakk partikat a Polgár lányokkal  és interjút is készitettél velük milyen volt a játék és az interjú?

Valóban mindhárommal játszottam. Mindhárman olimpiai bajnokok Zsuzsával bírtam a legtovább 270-prcig ez szimultán parti volt kaptam egy oklevelet ráírattam Zsuzsával ,hogy majdnem döntetlen.  Judittal és Zsófival  többször játszottam mindig rövid idő alatt tönkre vertek egyszer snell partit játszottam Judittal egy három percest mivel gyorsan léptem 1 perc alatt kikaptam. megtudtam tőlük, hogy mindkettőjüknek a huszár a kedvencük. Judit szerint az ember nem tudja legyőzni a számítógép..

 Zsófi elmesélt egy édes történetet . Külföldön kérdezték tud –e sakkozni erre mondta ahol lakik a kerületben a harmadik legjobb,majd hozzátette a világon is.

Elmesélnéd,hogy Mikulás Dzurinda miniszterelnököt mikor hívtad meg Szarvasra és végén kiment helyette?

Békéscsabán volt a szlovák konzulátus megnyitása ahol interjút készítettem vele Stefan Markus szlovák nagykövet segítségével akivel két alkalommal is beszélte. Meghívtam Szarvasra miniszterelnököt egy Szlovák főiskola avatásra. Azt mondta , hogy ha meghívják elmegy., de nem ö jött hanem Rudolf Schuszter államelnök akivel szintén sikerült interjút készíteni másnap  a parlamentben,felhívtam Szarvas polgármesterét Babák Mihályt ( Aki benne van a könyvemben) és mondtam hogy halottam a szlovák államfőtő ,hogy felavatták a Stefanik ezredes szobrát Szarvason.

Gorbacsovtól mit kérdeztél?

Mi a véleménye Putyinról, azt válaszolta  nagy elnök lesz.

A másik kérdés mikor alakítpártot, Azt felelte nem kell elsietni csak 80 éves.

A szerző mesélt interjújáról Paulo Coelhóval, Erdő Péter bíborossal.

Miklenovics Aranka felolvasott részleteket Psota Irénnel, Habsburg Györggyel, Farkas Bertalannal és Müller Péterrel készült interjúkból.

Megtudtuk még Szarvas István szívesen készítene riportot a pápával és az új amerikai elnökkel.

Miklenovics  Aranka megköszönte a Magyarországról jött vendégeknek a szereplést  a szerzőnek még sok új interjút közte szabadkaival és könyvbemutatót Szabadkán és a világ a többi részén.

A Népkör részéről Bodrogi Hajnalka ajándék csomaggal kedveskedett az est szereplőink amelyben többek között „ Hagyományok Büszke őre” Képeskönyv a szabadkai  Népkör 140 éves jubileumára könyv is volt.

A  jelenlévők között ott volt  Jónás Gabriella színművésznő és Bodrogi Béla a Népkör főtitkára is.

A   Magyar Szó és a Vajdasági TV készített interjút a szerzővel.

Szarvas István