Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Paulo Coelho Szabadság 2018

2018.01.29

Paulo Coelho SZABADSÁG

Naptár 2018

 

paulo-2018.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Catalina Estrada által készitett gyönyörűen illusztrált könyvszerű határidőnaplót adott ki az Atheneum Kiadó. A naptárt Paulo Coelho műveiből válogatott idézetek kísérik végig.

Paulo Coelho, a Rio de Janeiróban 1947-ben született író az ABL (Brazil Irodalmi Akadémia) tagja 2002 óta. Számos rangos nemzetközi elismerésben részesült: a Világgazdasági Fórum Kristálydíjával (1999) és a Francia Nemzeti Becsületrend Lovagja címmel (1996) is kitüntették. 2007 óta az Egyesült Nemzetek Béke nagykövete. A végtelenül szimpatikus, szerény írót egyesek a szavak alkimistájaként tartják számon. Korunk egyik legbefolyásosabb szerzője. Könyvei, amelyek eddig 210 millió példányban keltek el, nemcsak a bestseller listákat vezetik, de társadalmi és kulturális párbeszédet is gerjesztenek. Eddig 80 nyelvre lefordított alkotásait 170 országban ismerik, vallási hovatartozástól és kulturális elkötelezettségtől függetlenül. A műveiben érintett témák, eszmék és filozófiák sok olvasó vágyát teljesítik be, olyanokét, akik a saját útjukat, és a világ újfajta megértését keresik. 2005-ben pedig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a Budapest Nagydíjat is átvehette.

Könyv jelent meg életéről 2008 decemberében, melynek címe: A mágus – Paulo Coelho élete. Írója Fernando Morais, magyarul is kapható, az Athenaeum könyvkiadó adta ki.

A következőkben idézem a könyvből a 2005 áprilisában Budapesten lezajlott sajtótájékoztató leírásának egy részletét. „Amikor eljön a kérdések ideje, az újságírók nemcsak arról tesznek tanúbizonyságot, hogy jól ismerik a könyveit, hanem objektivitást félretéve kifejezett csodálatuknak adnak hangot. Néhányan úgy említik egyes könyveit, hogy „a kedvencem”. A sajtótájékoztató indiszkrét kérdések nélkül zajlik. A baráti hangulat azt az érzést kelti az emberben, mintha egy budapesti Paulo Coelho olvasókörben lenne.”

Jelen voltam én is a sajtótájékoztatón a Gellért Szállóban, ahol kölcsönösen Obrigadó-t (köszönöm portugálul – a szerkesztő) mondtunk egymásnak én azért, mert dedikálta a Hetedhéthatár áprilisi számát. Ő pedig a tőlem kapott Hetedhéthatárt köszönte meg.

2009. október 20-án debütált filmje, a The Experimental Witch.

 

Kedvcsinálónak idézetek a naptár-gyöngyszemből

Szabadság

Az őszinteség megtöri

a hazugság erejét.

A KÉM

Határok

Kezdj neki a dolognak, így az idő szövetségesed

lesz nem az ellenséged.

AZ ÖTÖDIK HEGY

 

Elkötelezettség

Úgy alakul az élet,ahogy mi alakítjuk. De olyan dolgok is

vannak, amelyekre az istenek köteleznek bennünket. Nem

számit, hogy milyen okból teszik, és az is hasztalan, ha minden

           lehetőt megpróbálunk, hogy messziről elkerüljük

                                         ezeket a dolgokat

AZ ÖTÖDIK HEGY