Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Paulo Coelho: Brida

2016.03.12

Paulo Coelho: Brida

Paulo Coelho ezt a könyvet közvetlenül a neki világhírt hozó Az alkimista könyve után írta.  Nem könnyen emészthető mű, igazán az tudja megérteni, aki tisztában van az író életével és elfogadja Paulo azon mondását, amely így hangzik „A legnemesebb dolog, az amit egy emberi lény megtapasztalhat, az a Misztérium elfogadása”. A könyv első oldalán, aminek nincs címe, megtudjuk, hogy 1983 és 1984 ben íródott. Először 1990-ben jelent meg, magyarul 2010-ben. A hősnő Brida O Fern huszonegy éves ír nő, aki fejest ugrik a boszorkányságba és beleveti magát különböző mágikus hagyományokba megtapasztalásába.

Bridának két mentora is lesz, akik végigvezetik a tanulás folyamatán. Az egyik egy bölcs férfi, aki megtanítja, hogyan győzze le félelmeit, a másik egy érett nő, aki megmutatja, hogyan táncoljon a világ rejtett dallamára. A férfi egy mágus, a nő egy boszorkány. Mindketten meglátják benne a boszorkányi adottságokat. Nem kis feladat vár a fiatal lányra, de sikerrel teljesíti.

– Kedvcsinálónak két idézet a könyvből:

„Az ember minden napja sötét éjszaka. Senki sem tudja, mi fog történni a következő pillanatban és mégis, mindenki megy előre. Mert bíznak. Mert van hitük.”

„Ne feledd az istenhez vezető első, közvetlen út az imádság. A második közvetlen út a boldogság”

Paolo Coelho, a Rio de Janeiróban 1947-ben született író az ABL (Brazil Irodalmi Akadémia) tagja 2002 óta. A végtelenül szimpatikus, szerény írót egyesek a szavak alkimistájaként tartják számon. Korunk egyik legbefolyásosabb szerzője. Könyvei nemcsak a bestsellerlistákat vezetik, de társadalmi és kulturális párbeszédet is gerjesztenek. Eddig 69 nyelvre lefordított alkotásait 160 országban ismerik, vallási hovatartozástól  és kulturális elkötelezettségtől függetlenül. A műveiben érintett témák, eszmék és filozófiák sok olvasó vágyát teljesítik be, olyanokét, akik a saját útjukat, és a világ újfajta megértését keresik.

2005-ben Budapesten a Gellért szállóban módom volt néhány mondatot beszélnem vele. Mindketten Obrigadot  (köszönöm) mondtunk egymásnak én az autogramért, amit adott, ő a Hetedhéthatár Magazinért, amit neki adtam.

Könyv jelent meg életéről 2008. decemberében, melynek címe: A mágus Paulo Coelho élete. Írója Fernandó-Morais, magyarul is kapható az Athenaeum könyvkiadó adta ki. 2009. október 20-án debütált filmje, a The Experiental Witch.

 
Print Friendly

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Paulo Coelho: Brida”