Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Paul Lendvai Törékeny Európa

2019.10.01

Paul Lendvai

Törékeny Európa

 

torekeny-europa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A közelmúltban jelent meg az 1929-ben születet magát liberális és független újságírónak és történésznek tartó 1957 február 4-én  menekültként Magyarországról Ausztriába érkezett és azóta is ott élő Paul Lendvai "Törékeny Európa" című könyve a Noran Libro Kiadó gondozásában. A mű fordítása Nádori Lidia munkája. Az eredeti címe Die verspielte Welt- Begegnungen und Errinerungen.

A könyv előszavában a következőket olvashatjuk a szerzőtől:

Az itt következő eszékben azokat a fajsúlyos személyiségekkel kapcsolatos történeteket és benyomásokat osztom meg az olvasókkal, amelyeket egyszerre kívülről és belülről. külföldi tudósítóként, ORF- intendásként és az Europaische Rundschau főszerkesztőjeként ismerek. Így lett ez a könyv egyszerre személyes és személytelen. Olyan személyekről és eseményekről lesz szó akik és amelyek Ausztriához és Magyarországhoz, Szerbiához és Horvátországhoz, Albániához és Macedoniához kötödnek: és akiket- amelyeket olyan sokan szeretnének már száműzni a feledés homályába. Hans Mayer német irodalmár írt egyszer." A természet csodálatos gyógyító erővel bír, ám ugyanez nem mondható el a történelemről. Létezik ugyan a mondás, hogy majd benövi a fű, csakhogy a fű alatt továbbra is ott fekszenek a holtak."

Kiemelt figyelemmel olvastam a könyvben azokról a személyekről írt véleményeit akikkel nekem is volt módom interjút készíteni.

Milos Zeman cseh államfő.

" Ám Zeman az alkoholizmusa és megrendült egészségi állapota ellenére a közvélemény kutatók és számos elemző kommentátor várakozásait meghazudtolva 2018 januárjában az elnökválasztáson 51.36 százalékkal legyőzte a párton kívüli tudóst Jiri Drahost. "

 

Wolfgang Schüssel ex osztrák kancellár

Alfred Gusenbauer meglepő módon legyőzte a választásokon Wolfgang Schüsselt, a rendszerváltás kancellárját az ÖVP legsikeresebb elnökét Julius Raab óta ,2007-ben.

Kati Marton magyar származású amerikai író

" A tágas, kétszintes lakásban zajló, közel ötórás együttlét során, különösen szűk körben elfogyasztott vacsora alkalmával, az a határozott benyomásom támadt, hogy sorosnak szilárd elhatározása kimenteni Bécsbe a CEU-t, alapítványi hálózatának szívét.

Kati Martonnal a magyar származású íróval, Richard Holbrooke özvegyével, valamint Peter Osnosszal Soros könyveinek kiadójával és magyar feleségével együtt nemcsak Magyarországról beszélgettünk,  hanem Az Európai Unió válságáról is, és természetesen Donald Trump elnökséggének jövőjéről.

Orbán Viktor magyar miniszter elnök

" 2018-as választási győzelme óta, és figyelembe véve, hogy már látható (titkos) ellenfelének, Angela Merkelnek a távozása, az 56 éves Orbán számit a demokratikus Európa legtapasztaltabb legrégibb és legnagyobb hatalommal bíró kormányfőjének"

A könyv érdekessége,hogy míg több európai ország  több miniszter elnöke  szerepel a könyvben  magyar részről Horthy Miklós kormányzóról Rákosi Mátyásról és Kádár János Párt főtitkárokról olvashatunk csak Orbán Viktoron kívül.

Messzemenően egyetértek a szerző  előszavának végén írtakkal.

" Meglehet, hogy egyik másik történetem valamilyen okból nem tetszik majd a kritikus olvasóknak. Azt azonban erősen remélem, hogy senkit nem fogok untatni."

paul-lendvai--2--masolata-masolata.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul Ledvai  (b)és a szerző