Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pandémia a tiszti főorvos szemüvegével

2020.10.03

 

Pandémia a tiszti főorvos szemüvegével

 

Az IME 2020 szeptember 9-én rendezte meg a XIV.  Országos Egészség-gazdaságtani Továbbképzés konferenciát online formában. Az eseményen négy blokkban (I A magyar egészségügy és járvány helyzete,II. Rendszerszintű alakítás az egészségügyben III. Egészségipar, egészség-társadalom. IV. Finanszírozás és forrásteremtés A Megnyitón és a konferencia záráson kívül 17 előadás és egy kerekasztal beszélgetés  hangzott el az ebédet leszámítva  kilenc órás időtartamban.

A konferencia előadásai között nagy érdeklődés előzte meg Müller Cecilia tiszti főorvos  asszony előadását amelynek főbb gondolatait a következőkben ismertetjük.

 

 Müller Cecilla tiszti főorvos asszony bevezetőjében szólt a koronavírusok családjáról, a SARS-CoV-2 lipidburkáról, a kórokozó eredetéről, a cseppfertőzés menetéről, a vírus okozta tünetekről .

Majd így folytatta a 2019. év végén Vuhanban megjelent új koronavírus járvány egy évszázadban egyszer előforduló olyan egészségügyi krízishelyzetet teremtett a világban, amelynek hatásait az elkövetkező évtizedekben is érezni fogjuk majd. A világ országai számos szempontbỏl eltérnek egymástól), ezért eltérő módon reagáltak a pandémiára. Magyarországon  január végén kezdődött a felkészülés egy esetlegesen kibontakozó világjárványra. A cél az volt, hogy megakadályozzuk a vírus Magyarországra történő behurcolását, illetve annak tovább terjedését, továbbá hogy felkėszitsük az egészségügyi ellátórendszert a tömeges megbetegedėsek  kezelėsére. ebben a Nemzeti Népegészségügyi Körpont (NNK) kiemelt szerepet kapott. 2020. január végén  Orbán Viktor létrehozta a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzset, és ezzel párhuzamosan megkezdődött a védekező intézkedések bevezetése.  Magyarországon 2020. március 4-én igazolták az első laboratóriumi vizsgálattal megerősítet COVID-19 esetet.   Először két hazánkban tanuló  iráni diák betegedett meg  A további igazolt esetek megjelenése gyorsított ütemű reagálásra kényszerített bennünket is.  Március 11-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá minősítette az új koronavírus- járványt és ezen a napon a kormány egészségügyi veszélyhelyzet hirdetett ki. Az idő faktor ezekben a napokban kulcsfontosságú  volt, gyorsan és határozottan kellett reagálni a változásokra, hogy a járványgörbe lassan, fokozatosan és ne ugrásszerűen emelkedjen. Az egészségügyi ellátórendszer  védelme érdekében számos intézkedést kellett meghozni Ezekről az intézkedésekről az operatív törzs a televízióban beszámolt  napi Sajtótájékoztatók voltak először élőben később online lehetet feltenni a kérdéseket. A magyarországi szigorú járványügyi előírásoknak, továbbá a szakemberek megfeszített munkájának, és az időben meghozott intézkedéseknek köszönhetően a járvány első hullámában viszonylag alacsony volt a magyarországi COVID-19 fertőzöttek kumulatív száma.. A WHO is elismerte, hogy az.  korán meghozott határozott intézkedéseknek köszönhetően Magyarország jól reagált a járványveszélyre, így az nem vezetett katasztrófához, illetve az egészségügyi ellátórendszer sem terhelődött  túl.

 A jelenlegi helyzetet értékelve a következőket mondta: Most, a második hullám idején is a kockázati csoportokba tartozók - idős, krónikus betegek - védelmére kell koncentrálni, ezért is hozott a napokban olyan utasítást, amely ismét szigorúan korlátozza a szociális intézményekben a kijárási, látogatási és felvételi lehetőséget.

Müller Cecilia  a pedagógusokat arra kérte, csak egészségesen vegyék fel a munkát. Több esetben ugyanis már tüneteket mutató pedagógus ment be az iskolába - mondta. Megítélése szerint az iskolakezdésre hozott intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, ha vannak vagy lesznek is fertőzések, azok izolált esetek.

Előadása végén aláhúzta. Sok ismeretünk gyűlt össze a koronavírus-járvány első hulláma alatt - majd hozzátette: a járvány alakulását folyamatosan figyelemmel kísérjük, de vannak olyan közegészségügyi, egyéni higiéniai szabályok, amelyeket továbbra is be kell tartani. Ilyen a távolságtartás, a maszkhasználat és a rendszeres kézfertőtlenítés.

Lapunk két kérdést tett fel a tiszti főorvos asszonynak:

Milyennek értékeli a háziorvosok helytállását a korona vírus  járvány alatt?

A háziorvosok elmúlt féléves tevékenységét értékelve úgy vélem, voltak ugyan fennakadások, de a kollégák alapvetően helytálltak. Hasznosnak bizonyult a tele medicina rendszere, a telefonos gyógyszerfelírás, valamint az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér is komoly szerepet kapott. Ezeket továbbra is használni kellene.

Az Operatív törzs mikortól jelentkezik újra a TV-ben sajtó tájékozató formában?

Ez nem rajtam múlik. Én kész vagyok rá.

Szarvas ISTVÁN