Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őszintén a magánegészségügyről.

2020.11.19

Őszintén a magánegészségügyről.

 

 

 

Budapesten került sor 2020 november 10-én  a Portfolio Private Health Forum 2020 címmel megrendezett félnapos online konferenciára. A konferencián 3 szekcióban négy órás időtartamban  előadások és két kerekasztal beszélgetés hangzott el 19 résztvevővel.

A tanácskozáson megvitatták,hogy milyen alapfolyamatok zajlanak az egészségügyi magánszolgáltatók piacán, Az egészségügyi törvény milyen változásokat indukál.

A következőkben két előadás főbb gondolatait ismertetem.

Penta Hospitals International első embere Hrezo Martin az egész régióra kiterjedő tapasztalatait mutatta be, Az egészségügyi hálózat Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is rendelkezik kórházakkal, rendelőintézetekkel. Így a koronavírus-járvány hullámait egész régiós szinten élték át. Fontos tulajdonsága a cégcsoportnak, hogy központilag vezérelt, amelynek az volt az előnye, hogy a koronavírus-stratégiát gyorsan és hatékonyan tudták alkalmazni a hálózat szereplői. A vezérigazgató ezt követően bemutatta, hogy a három országban, , hogyan küzdenek meg a koronavírus-járvány hullámaival. Kiemelte, hogy a válság egyúttal lehetőséget is teremt a piaci szereplőknek. Ezzel kapcsolatban külön kiemelte a szlovák terveiket, melynek keretében 2022 végére felépülhet egy új generációs kórház.  Véleménye szerint Szlovákia és Csehország esetében, a magán egészségügyi szolgáltatók iránti kereslet erősödni fog a jövőben, mert az állami ellátások elérhetősége és a minősége  nem megfelelő.

 Kitért előadásában Hrezo Martin, hogy egyelőre az organikus bővülésre koncentrál a cégcsoport, azonban 2022 után nem kizárt, hogy a régió újabb országaiban jelennek meg,  ezek Horvátország, Szerbia, Bulgária és Románia.

Kóka János a Gyurcsány kormány volt gazdasági miniszter jelenleg a Doktor24 Csoport elnöke három javaslatát ismertette  a Primus egyesület képviseletében az  állami és a magánegészségügy tevékenységének összehangolására, a koronavírus támasztotta fenyegetés leküzdésére  ezek a következők:

  1.  Ágazati egyeztető fórum létrehozása annak érdekében, hogy a magánszolgáltatók enyhítsék az állami ellátórendszer terheit, ez lehetne az Egészségügyi Szolgáltató Tanács létrehozása,
  2. A krízishelyzetben vonják be a minősített magánintézményeket a közellátásba, hogy rövidítsék az embertelen hosszúságú várólistákat: ma már a 25 ezret is meghaladja a műtétre váró betegek száma, legalább 10 ezren több mint egy éve várnak, ezért javasolják, hogy meghatározott betegségcsoportokban a magánszféra vegyen át beavatkozásokat az államtól, amennyiben az állam ugyanolyan feltétellel hajlandó finanszírozni a szolgáltatásokat, mintha az állam nyújtotta volna,
  3. A  távorvoslás szerepkörének teljes körű szakmai és jogi elismerése: a szabályozó ne tegyen indokolatlan különbséget a fizikai és a virtuális orvos-beteg találkozó között,  cél, hogy ne tegyék ki fertőzésveszélynek az ellátottakat. Ebben a telemedicina óriási segítség: a megfelelő műszerrel szívhangot, tüdőhangot, testhőmérsékletet stb. lehet vizsgálni, távdiagnosztikai, távmonitorig eszközökkel lehet tehát elkerülni a személyes találkozást.

Előadása végén Kóka hangsúlyozta egy transzparens rendszerben  magánszolgáltatók ugyan olyan feltételekkel nyújthatnának szolgáltatásokat,mint az állam. Nem szabad engedni,hogy az orvosok és szakdolgozók százai,ezrei vegyék az irányt nyugatnak.