Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orbán Viktor: A védekezés akkor sikeres, ha a halálesetek számát sikerül alacsonyan tartani.

2021.01.02

Orbán Viktor: A védekezés akkor sikeres, ha a halálesetek számát sikerül alacsonyan tartani.

2020 szeptember 12én Orbán Viktor miniszterelnök egész pontosan így fogalmazott:

„Amire elsősorban figyelnünk kell, az a járvány második hulláma idején nem a megbetegedések száma, hanem elsősorban a halálozások száma. Mert most másképpen védekezünk, és ennek a védekezésnek a következtében magasabb a fertőzöttek száma, de sikerülhet alacsonyan tartani a haláleseteknek a számát. Tehát most a védekezésnek a sikerét a halálesetek, illetve a megmentett életek számában tudjuk mérni.”

Ennek alapján értékeljük 2020 december 31-i állapotot a Covid adatok alapján

2021 január 1 reggeli az utolsó 2020-as járványügyi statisztikai jelentés birtokában megnéztük, Magyarország – a hivatalos adatok alapján – hogyan teljesített nemzetközi összehasonlításban a járvány elleni védekezést tekintve.

Összességében  érdemes értékelni az ország egész éves járványügyi védekezését a hivatalosan jelentett számok alapján. Az általunk vizsgált mintegy 220 országban (ide értve az autonóm területeket, városállamokat) néztük meg, milyen helyezéseket ért el Magyarország a statisztikákban.

Talán a legfontosabb mutató, hogy hányan hunytak el koronavírus okozta betegségben egy-egy országban. Volt első hullám, második, különböző stratégiákat választottak a világ kormányai, és az egyéni felelősségvállalás mértéke is eltérő lehet az egyes országokban. Viszont az mégis sokat elárul a járványügyi intézkedések hatékonyságáról, hogy hányan haltak meg a vírus okozta betegségben. Ezzel kapcsolatban  a helyzet a következő

Magyarország népességarányosan a világ 220 országából a 16. legrosszabb helyen szerepel a halálozásokat tekintve, azaz a járvány nálunk okozta a 16. legtöbb halálesetet. Egymillió magyar lakosból  1002 -en veszítették életüket a koronavírus miatt december 31-ig

Magyarország és a koronavírus-járvány 2020-ban

 

Nyers adat

millió főre vetítve

Nemzetközi rangsor (népességarányos)

Fertőzöttek száma

325278

33715

41. 

Elhunytak száma

9667

1002

16.

Tesztek száma

2675247

277286

68.

Gyógyultak száma

157063

16281

-

Forrás: Worldometers, Portfolio

 

 

 

A következőkben elemezzük mit jelent ez a 16. hely Európában és az Európai Unió statisztikájában 

Európában a 14. helyen vagyunk mert két országban magasabb a halálozás Európán kívül,mint Magyarországon ezek Peru 1135 és az USA 1067 fő.

Ha az Európa Uniót tekintjük hat országban rosszabb a helyzet ezek Belgium1681,  Szlovénia1312, Olaszország 1235, Bulgária1094, Csehország 1093, Egyesült Királyság 1089, Spanyolország 1087

A rangsorban előttünk három kis népességű törpeállam is szerepel, ahol néhány tucat koronavírus elhunyt magas 1 millió főre vetített halálozási arányszámot eredményez (Andorra, Liechtenstein, San Marino), illetve magasabb az arány a korábbi nagy gócpontoknál (mint Belgium, Olaszország és Spanyolország), de például az Egyesült Államokban, ahol a legtöbb fertőzöttet tartják nyilván az egész világon, már csak alig pár fővel magasabb a mutató.

November 12-i elemzésünk idején még rosszabbak voltak halálozási mutatói Franciaországnak, Hollandiának, Portugáliának, Horvátországnak, Romániának, és Svédországnak.

Szintén fontos, hogy hány fertőzöttet jelentettek a hatóságok, igaz, itt az összehasonlíthatóságot nagyban nehezíti, hogy melyik ország mennyi tesztet végzett el, mennyire hatékonyan detektálta a járványügy az eseteket, milyen tesztkapacitással rendelkeztek. Népességarányosan ugyanakkor az látszik, ebben sem teljesítettünk fényesen.

Magyarországon találták népességarányosan a 41. legtöbb fertőzöttet.

Ezt a helyezést ráadásul úgy értük el, hogy nem vittük túlzásba a tesztelést, emlékezzünk vissza, a második hullám elején még messze alacsonyabb volt a tesztkapacitásunk a szükségesnél, és a mai napig kétszámjegyű pozitivitási rátát láthatunk az elvégzett tesztek esetében.

Ezzel együtt Magyarországon népességarányosan a 68. legtöbb tesztet végezték el.

A következőkben a World Datából idézünk.

Ha ismert lenne az esetek teljes száma, egyértelmű lenne egy jó látványterv elkészítése a pandémia nyomon követésére. Egyszerűen csak új esetekről számolunk be idővel - egy diagram, amelyet a szakirodalom járványgörbének nevez , gyakran epi görbére rövidítve .

A COVID-19 járvánnyal azonban abban a szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy az összes eset száma nem ismert. Az összes esetnek csak egy töredéke ismert - amelyeket egy teszt megerősít.

Ez azt jelenti, hogy képesnek kell lennünk figyelemmel kísérni a megerősített esetek számát és a teszteléseket, amelyeket egy ország végez. Mivel egyetlen akadémiailag megbízható szervezet sem épített adatbázist a tesztelésre, mi itt, a World in Data-ban munkánk nagy részét a szükséges nemzetközi tesztelési adatbázis felépítésére fordítjuk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy értelmezzük a megerősített esetek rendelkezésre álló számát.

 

 

.

Forrás: Koronavirus gov.hu, Portfolio, Corona Worldmeter. World in DATA

Szarvas István