Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orbán: „Maradnék inkább a kaptafánál!

2016.06.28

Orbán: „Maradnék inkább a kaptafánál!"

 

Miniszterelnök Úr! A legnagyobb ellenzéki párt megnevezte miniszterelnök-jelöltjét. Készteti-e ez Önt új viselkedési, politizálási stratégiára?

A pártkérdésekkel a pártoknak kell foglalkozniuk. A kormánynak meg kormányzatival. Igyekszem is, amennyire lehet, ezt tenni. Az én dolgom az, hogy a kormányprogram végrehajtásával kapcsolatos munkát irányítsam, erre kaptam megbízást. Az, hogy más pártokon belül milyen ügyek vannak, milyen személyek kerülnek előtérbe, ez az én munkámat nem szabad, hogy befolyásolja. Remélem, sikerül is külön-választanom, és úgy tartanom: elválasztva a kormányzati munkát a pártpolitikai vitáktól. Megmondom őszintén: jól is esik, örülök neki, hogy inkább ez a része marad rám. Tudja, az mindig sokkal nehezebb meg viharosabb, kevesebb benne az öröm. Úgyhogy, maradnék inkább a kaptafánál.

Kíváncsi lennék, hogy amikor Ön tárgyalt Amerikában George Bush elnökkel, felmerült-e a gondolat, hogy esetleg meghívja Magyarországra?

Nem merült föl. Azon gondolkozom, hogy miért is nem. Azért, mert édesapja, idősebb George Bush Nagykeresztet kap a Magyar Köztársaságtól azért a kétségtelen érdemeiért, amelyek számunkra fontosak voltak, és 1989-ben, a magyarországi látogatásával azokat kifejezte. Ő volt az első olyan nagy tekintélyű és hatalmú nyugati államférfi, aki az akkor éppen tárgyalásokat folytató ellenzéki kerekasztal kontra kommunisták oldalról az ellenzéki kerekasztal tagjait — közöttük egyébként személy szerint éppen engem is — fogadta. Ez az egész ellenzéki kerekasztalnak az akkori átmenet szempontjából kulcskérdés volt — a nemzetközi legitimitását megteremtette. Ilyen szempontból az idősebb Bushnak, azt gondolom, hogy mindannyian köszönettel tartozunk. Ezt szeretnénk kifejezni egész családját meghívtuk, nem csak a volt elnököt, és ebbe beleértendő a fia is. Nyilvánvalóan kevés az esély arra, hogy emiatt az alkalom miatt az egész család átránduljon. Ilyen értelemben van egy meghívása az amerikai elnöknek Magyarországra. Azért nem jött szóba az, amikor nála voltam. Tudja, az ember nem ad át úgy meghívót, hogy ha akkor nem tudna eljönni, szívesen látjuk egyébként egy másik alkalommal, mondjuk november 16-án. Ez így nem megy. Úgyhogy, egy meghívást adtunk át, szívesen látjuk a Bush családot Magyarországon. Szép közös emlékeink vannak, örömmel idézzük föl ezeket együtt.

SZARVAS István

Megjelent: 2001. július 27. Hetedhéthatár