Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ónodi Eszter: Ha örömet tudtam okozni alakításommal többet ér, mint bármilyen elismeré

2017.07.19

Ónodi Eszter: Ha örömet tudtam  okozni alakításommal többet ér, mint bármilyen elismerés

 

A 31. filmszemlével  (amely 2000 februárban volt) kapcsolatban megoszlottak a vélemények. Sokak szerint kellemes meglepetést okozott. Nyáron még úgy tűnt, az esemény elmarad. Ehhez képest bőséges termésből válogathattak a szervezők. Mindez nem jelenti azt, hogy irigylésre méltó a hazai filmgyártás helyzete. Szinte nem volt olyan kerekasztal vita, ahol a pénzhiányról nem panaszkodtak volna a rendezők. A külföldi újságírók vitáján az egyik régóta idejáró újságíró véleménye pedig: ennyi gyenge filmet még nem látott. Azt hiszem, a kettő között az igazság. Összesen 30 játékfilm került vetítésre, de csak 24 versenyzett, ezenkívül bemutattak 27 kísérleti és kis játékfilmet és 31 nem fikciós (dokumentum jellegű) alkotást.

 

onodi-e--2000-02047.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Ónodi Eszter és a szerző

Ónodi Esztertől elsőként azt kérdeztem: Mit gondol, mi az oka annak, hogy Ön szerepel a legtöbb filmfesztiválon bemutatott filmben?

Ez egy őrületes véletlen a sorstól. Nem hiszem, hogy a csapból is én folynék ebben a pillanatban. A Glamourt öt éve kezdtük el forgatni, évenként tíz napot dolgoztunk. A Portugál tavaly nyáron, a Jadviga párnája a tavalyi évben került felvételre, és most lettek készen. Beszéljünk a Glamourról.

 El kell mondjam Önnek, ebben az első két részben én is szerepelek, mint statiszta. Ebben a filmben csodálatos alakítást nyújtott. Hogy sikerült ez?

Örülök, hogy ezt mondja. Az volt a nehézsége ennek a szerepnek, hogy alig beszélek. Az volt a nehéz, hogy a jelenlét erejével kel-lett helytállnom. Ha az embernek nincs szövege, a tekintetével, egy mozdulatával, egy gesztussal kell finoman eljátszani a mondanivalót. A Portugál könnyebb volt, mert ezt a színházban játsszuk, mindenki tudja a szöveget, ismeri a helyzeteket. A szíve mélyén bízik valami díjban, akár a filmet illetően, akár mint a legjobb színésznő? Én a magam alakításáért nem hiszem, hogy díjat kapnék, hiszen nagyon sok jó női alakítás volt. Kiemelném például a Jadviga párnájában Tóth Ildikót. A többi filmet nem láttam. Ha a film nyerne, nagyon boldog lennék, ha valami díjat kapna. A film gyönyörű, a zenéje is nagyon szép, de kiszámíthatatlan a döntés. A zsűriben öt ember van, mindegyiknek más az ízlése. Nem a díjakért csináljuk a filmeket. Ha én tudtam magának vagy a nézőknek örömet okozni ezzel az alakításommal, nekem az sokkal többet ér, mint bármilyen elismerés.

Ön sokat filmezik, színházban szerepel. Mik a közeljövő tervei, és hogy bírja a strapát?

A Katona József Színházban lesz Molnár Ferenc Játék a kastélyban bemutatója, ahol én leszek a primadonna, ezenkívül van egy Krétakör nevű színházi társulat, ott egy mozgás-előadásban veszek részt, ez teljesen új-szerű számomra. Ezenkívül szerepelek májusban a Trafóban. Munkám van, hála a jó Istennek. Bírom a munkát, és vigyázok magamra.

Sok sikert kívánok Önnek!

 Köszönöm szépen. És sok szeretettel üdvözlöm a Hetedhéthatár magazin olvasóit!

Szarvas István

 

Forrás :Hetedhéthatár 2000 február18.