Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nadya Bakuradze: Mindenkinek más a jó film, ahogy a könyvek esetében

2017.08.27

Nadya Bakuradze: Mindenkinek más a jó film ,ahogy a könyvek esetén

Nadya Bakuradzeval a 2016-évi BUSHO film fesztivál zsűrijének tagjával aki Nemzetközi Kanski Video fesztivál művészeti igazgatója video filmművész 2016 szeptember 3-án beszélgettünk a budapesti Puskin moziban a fesztivál zárása előtt.

 

nadya-bakuradze-szarvas.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadya Bakuradze és a szerző

Nadya Bakuradze! Milyen benyomásokat szerzett a filmfesztiválon, hogy tetszettek a filmek?

Szeretek filmfesztiválokra járni. Ezek mindenki számára  fontos események, aki részt vesz , legyen alkotó vagy zsűritag, vagy néző. Különleges élmény volt, hogy mint zsűritag néztem végig a verseny programot( A szerzőnek eszébe jutott az 1988-as Plovdivi rövid film fesztivál ahol magyar küldöttség vezetőjeként tagja volt a zsűrinek) Változatos volt a felhozatal voltak olyan filmek amiket már láttam, de olyanok is amelyek elnyerték tetszésemet és elképzelhető hogy a következő Kanski fesztiválra beválogatok.

Ön szerit milyen egy jó film?

Mindenkinek más a jó film ugyanúgy ,ahogy a könyvek esetében.

Én az Ön véleményére vagyok kíváncsi?

Nekem  nincsenek különleges kritériumaim. Szeretem nézni őket, megvárom amíg kifejlődik a cselekmény. Szeretem az egészet egyben látni néhány dolgot fontosnak tartok a világítást a képi világot, az eredetiséget a történet mesélést és még sok mindent, ha látom, hogy egy rendezőben van képesség, de kezdő mindenképpen igyekszem segíteni.

Mi az Ön véleménye a film kritikusokról véleménye szerit szükség van a munkájukra? Sokszor azt hallom, hogy nincs ezt mondta pár éve az Ukrán Filmakadémia helyettes elnöke.

Nem értek egyet ezzel. Feltétlenül szükség van rájuk. Vezetni kell a nézőt, ma már ingyen az internet korában hozzá lehet jutni a tanácsukhoz.

Kérem meséljen a  Nemzetközi Kanski Fesztiválról!

Az interneten találtuk ezt a várost amelyet hasonlóan kell kiejteni,mint a Canest.

Ezt a fesztivált 2002 óta tartjuk Kanskban az amely Oroszország Krasznojarszk területén van Szibériában. Lakossága 94 ezer fő. Ez többnemzetiségű fesztivál amely egyesítette a kortárs kultúra népszerűsítésének ötletét. Számos művészeti irányzattal itt van  kísérleti mozi, videó művészet újszerű dráma, újszerű zene színház, építészet stb. A fesztivál célja a fiatal művészek támogatása.

Kérem avasson be a fesztivál szervezés boszorkány konyhájába! Ez a város hány km-re van Moszkvától?

Először erre válaszolok 4500km-re. 2002-ben 200 nevezéssel kezdtük ma már 7000 a szám a világ minden részéből.  A verseny programba 35 film kerül. A filmek hosszúsága 1 perctől 30 percig terjedhet. A kíválasztás 3-4 hónapig tart. Napi komoly munkával hat ember végzi.

Olvastam az életrajzában,hogy Ön Izraelben is otthon nemcsak Moszkvában?

Nem egészen. Két országban élek,mert a férjem izraeli állampolgár Egyelőre még nem érzem otthon Izraelben.

Remélem jövőre találkozunk a Budapesti BUSHO fim fesztiválon?

Erre nem tudok válaszolni.

Köszönöm az interjút!

Én is köszönöm és kollégájának Inna Tyitovicsnak a tolmácsolást

Szarvas István