Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mucha Dorka: Puncs

2019.07.15

Mucha Dorka: Puncs

puncs.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

" Ha kérdeznéd, azt válaszolnám,hogy nem szerettem.

Ezt csak azért merem kimondani,mert utólag visszagondolva,könnyű volt. Végül is könnyű volt nem elmenni a reptérre. A szüleimhez mentem helyette Gödre, arról a címről nem tudott. Hozzám hiába ment, Amarilla sem volt otthon, a telefonomat pedig a lakásban hagytam. Biztos, hogy nem tudta,hol vagyok. "

Az idézet Mucha Dorka író esztéta  első könyvének bevezető sorai tekinthetjük a könyv összefoglalásának is.

Mielőtt röviden ismertetnénk a cselekményt. Nézzünk egy véleményt. " Pimasz és pontos mondatok, édeskés keserűség, öröknek látszó, mégis minden pillanatban elmúló kamaszság: (ilyen is) a Mucha Dorka próza.

Nem érdemes elkerülni."

Grecsó Krisztián

Sánta Miriám, Kolozsvárot a könyv bemutatóján úgy jellemezte a fiatal író alkotását, hogy a témaválasztást nézve újszerűt alkotott a magyar irodalomban, ugyanis tabukat dolgoz fel, eleve feszült és nyomott helyzeteket mutat meg, és pont attól működik jól az írása, hogy elég gyakran kizökkent. „Ennek a prózának az a legnagyobb kihívása, hogy a felületesség, a köznapiság mögött meghúzódó nagyon erősen beágyazódott történéseinket tegyük megkérdőjelezés tárgyává”

„Ha a magyar kritikusaink olvasnának kortárs világirodalmat, akkor lehet, hogy segítene rajtuk az a fonál például, hogy lelki realizmus” - jegyezte meg Horváth Benji,  Kolozsvárot aki szerint Mucha Dorka Puncs című regényét tévesen skatulyázták be.

Főhősünk egyetemista lány korabeli és idősebb férfiaknak egyaránt tetszik.

Van egy fiatal barátja. Az egyetemen jelesre vizsgázik. Tanára az indexbe egy cédulára felírja a telefonszámát. A lány felhívja,barátnője lesz ezt anyagilag honorálja külföldre is magával egy konferenciára.

 A professzor külföldi állásajánlatot kap úgy dönt otthagyja családját van egy tízéves lány és magával viszi főhősünket. A lányt felhívja a professzor felesége és kéri ne robbantsa szét a családot. A lány aki közbe beleszeret a professzorba kezdi szégyellni,hogy pénzért van vele. Úgy dönt a feleség kérésének eleget tesz és nem utazik.

mucha-dorka-es-aszerzo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mucha Dorka és a szerző

 

Egyetértve a korábbiakban írt észrevételekkel azzal egészíteném ki, hogy kitűnő helyszín leírásokat készít a személyek leírása már kevésbé alapos például főhősünk és professzor barátjának nevét is eltitkolja. A szerelmi jelenetek leírása általános iskola szintű. Főhősünk állandóan számol magában ez az olvasót nem érdekli. az nem igaz, hogy nem történik semmi.  A történet ebben formában többször előfordulhat.

A könyvet elolvasásra ajánlom különösen egyetemista hölgyeknek

Szarvas István