Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mikola István:Jó kondícióban lévő humán erőforrás nélkül nincs fejlett gazdaság

2020.02.03

Mikola István:Jó kondícióban  lévő humán erőforrás nélkül nincs fejlett gazdaság

Hosszú távú népegészségügyi programot dolgozott ki a kormány

 

mikola.jpg

 

 

 

 

 

 

Szarvas István és Mikola István(J)

Mintegy  félszáz egészségügyi újságíró vett részt a közelmúltban azon a romnapos balatonaligai rendezvényen, amely az egészségügy jelenét és jövőjét kívánta bemutatni. Az egészségügyi  tárca első embere, Mikola István egészségügy minden nagyágyúját ;rendelte" előadást tartani. szinte Brüsszelben éreztem magam, ott volt olyan, hogy még ebéd közben is sajtótájékoztatót tartottak. A minisztérium sajtó és protokoll osztálya által példásan összeállított programban miniszteren kívül államtitkárok, helyettesek és az intézmények főigazgatói tartottak előadást és állták az újságíró kérdések rohamát, de nemcsak előadások voltak, hanem olyan mennyiségű írásos anyagot is kaptak a résztvevők, amelyből kis szorgalommal egy egészségügyi szervezői doktori anyagot össze lehetne állítani. Mikola István miniszter előadásában elmondta: számos egészségügyi programtervezet született az utóbbi tíz évben és nem voltak rosszak, viszont lépések nem történtek a megvalósítást illetően. Most az egészségügyi tárca több kormányzati cikluson átívelő célokat tartalmaz, teljesítésük pedig elengedhetetlen az uniós csatlakozás érdekében. hazánk a lakosság egészségi állapota alapján alkalmatlan az európai uniós csatlakozásra. A miniszter kiemelte, hogy nem elég a gazdasági, jogi harmonizáció, az emberek egészségét is közelíteni kell a fejlett európai országok szintjéhez, s mint hangsúlyozta: „Jó kondícióban lévő humán erőforrás nélkül ugyanis nincs fejlett gazdaság:" A 2010-ig tartó program az egészsége-s életre nevelést és oktatást kívánja megvalósítani, az egészséges táplálkozás és mozgáskultúra széles körű elterjesztését, a járványügyi, illetve az élelmiszer-biztonsági feltételek javítását írja í. Fontos eleme a programnak a cigány  családok egészségügyi felzárkóztatása,  a

felesleges drága vizsgálatokat vissza akarja szorítani. Az onkológiai szűrésekre 4,5 milliárd, a magas vérnyomás és koleszterinszűrésekre 1,3 milliárd forintot fordítanak majd, 2,5 milliárdot szánnak az egészséges élelmiszerek gyártásának és forgalmazásának támogatására. Mikola István szólt a már megtett in-tézkedésekről is. Elsőnek említette az úgynevezett Anti- Bokros-csomagot, azaz azt a kormánydöntést, amely szerint a fogmegtartó kezelések ősztől in-gyenesek lesznek a 18-62 korosztály részére is. Ez évente 17-23 milliárd fo-rintjába kerül a kormánynak. Megdöbbentő adatokkal bizonyította, hogy mennyire csökkent a fogorvosokhoz járók száma. Ez hozzájárult az emész-törendszerrel kapcsolatos betegségek növekedéséhez. Elhibázottnak tartja a gyógyszerkassza 147 milliárdra való tervezését, a 165 milliárdos kiadás is csak akkor tartható, ha átláthatóvá, ki-számíthatóvá és tisztává válik a gyógy-szerpiac. A miniszter külön szólt a gyógyszerbonthatóság kérdéséről. Ki-jelentette: azt kéri majd az Országos Gyógyszerészeti Intézettől, hogy bizonyos gyógyszereket a jelenlegitől eltérő csomagolásban törzskönyvezzenek, a gyártóknak pedig vállalniuk kell a kisebb kiszerelések előállítását. A szak-tárca első embere előadásának befejező részében elmondta, hogy még kilenc-tíz intézmény élén várható főigazgató-csere. Ma már nem lehet beosztásában olyan főigazgató, aki egész nap operál, és utána egy-két órát leül íróasztalához és igazgat. Olyan emberek kellenek, akik a közgazdasághoz értenek és vezetni tudnak, és az se baj, ha hölgyek.

* * *

A miniszter előadása után készséggel válaszolt lapunk kérdéseire.

Miniszter Úr! Milyen a támogatottsága az Egészséges nemzetért program?

El kell mondanom a kérdése első felére, hogy előállt az a példa nélküli eset, amikor minden parlamenti párt az országgyűlési határozat rangjára kívánja emelni a programot. Ami a kérdés második felét érinti, vannak gondjaim a többi tárcával, hogy melyikükkel, azt nem mondom meg, nem adják könnyen meg magukat!

Mit üzen a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi és Egészségtudományi Centrum orvosainak, akik már szeretnének tüdőátültetést végezni?

A magam részéről én nagyon tisztelem őket, többször voltam Pécsett náluk. Mi egy kis ország vagyunk, és még nem érettek meg a viszonyok, hogy tüdő átültetést végezzünk. Az biztos, hogy egy helyen fogjuk csinálni. Nem dőlt el, hogy ez Budapest vagy Pécs lesz. Addig fejlesszék tudásukat! Türelmet kérek!

* * *

Kalmár Nagy Károly, a Centrum transzplantációs osztályának vezetője a Békés Megyei Hírlapnak adott interjújában kijelentette: már egy éve jelezték a szaktárcának, hogy minden feltételeknek megfelelnek, ami szükséges ahhoz, hogy az országban először Pécsett végezhessenek tüdőátültetést.

* * *

Kökény Mihálytól, a Horn-kormány népjóléti miniszterétől — aki jelenleg a Parlament egészségügyi bizottságának elnöke — azt kérdeztem, hogyan értékeli azt a tényt, hogy az Egészséges nemzetért programban konszenzus van és a szaktárca minisztere Balatonaligán említette, hogy országgyűlési határozatra szeretnék emelni a pártok. A bizottsági elnök válaszában elmondta, hogy az országgyűlési határozatot a szocialisták javasolták

Szarvas István