Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mihail Gorbacsov: Putyin elnök egyre tapasztaltabb és bölcsebb elnökké válik.

2015.11.17

Mihail Gorbacsov: Putyin elnök  egyre tapasztaltabb és bölcsebb elnökké válik.

Az SZKP utolsó főtitkára 2007 november 28-án a Világpolitikai Fórum elnökeként tartott előadást az Európai álom – Ígéretek és valóság címmel rendezett nemzetközi szemináriumon, az MTA Székházban. A rendszerváltoztatás óta nem először járt nálunk, a ’90-es évek elején, de már a Szovjetunió felbomlását követően is idelátogatott.

.Mihail Gorbacsov a  november 29-én konferencia szünetében sajtótájékoztatót tartott.

Mihail Szergejevics! Milyennek látja Európa helyzetét? – kérdeztem az Amerikai Egyesült Államokban élő egykori pártfőtitkártól..

MSZ: Nézze, tévednek azok, akik alul értékelik a kontinenst! Amikor globális lehetőségeiről beszélek, akkor nem az EU-ra gondolok. Európa Vlagyivosztokig, esetleg az Urálig tart, továbbá Ukrajnában és Fehéroroszországban is épül és keleten is demokratikus folyamatok mennek végbe.

Mi a véleménye Putyin elnökről?

MSZ: Bízni kell Oroszországban és Putyin elnökben! Egyre tapasztaltabb és bölcsebb elnökké válik..

Elnök Úr! Olvastam, hogy egy új párt alapításán gondolkodik. Mikorra akarja létrehozni?

MSZ: Valóban fontolgatom, de nem kell elsietnem, mert nem vagyok még olyan öreg. Ha úgy látom, hogy eljön az ideje, meg fogom alapítani!

Az 1931. március 2-án Provolnojében született reformer 1985-től volt az SZKP főtitkára, majd a Szovjetunió elnöke. 1991. augusztus 19-én – a magyarországi pápalátogatás idején – a szovjet rendszert védelmező kommunista vetélytársai sikertelen puccsot kíséreltek meg ellene. Ennek nyomán betiltotta és feloszlatta pártját. Miután nem sikerült megakadályoznia a szovjet köztársaságok önállósulási törekvéseit és a Független Államok Közösségének 1991. december 8-i megalakulását, 25-én lemondott elnöki tisztségéről. Másnap formálisan is megszűnt a Szovjetunió. 

Szarvas István