Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Michael Oliver: Ha pénzügyi központ szeretnének lenni még több szakértő kell

2020.04.17

Michael Oliver: Ha pénzügyi központ szeretnének lenni még több szakértő kell

Nagy-Britannia jelentős politikusai Budapesten

Medgyessy Péter magyar miniszter-elnök  2002 május 16-ai Londonban, Tony Blair miniszterelnökkel folytatott eszmecseréje után felgyorsultak a brit-magyar politikai kapcsolatok eseményei: a közelmúltban három jelentős személyiség látogatott a szigetországból Budapestre. A sort Nigel Griffiths államtitkár nyitotta meg, aki a kisvállalkozásokért felel. Ezután került sor július elején Michael Oliver, a londoni City polgár-mestere látogatására. A Lord Mayor az Egyesült Királyság pénzügyi szolgáltató szektorát képviseli, melynek köz-pontja a londoni City. A vezető brit üzletemberekből és magas rangú köztiszt-viselőkből álló küldöttség élén érkezett vendég találkozott László Csaba pénz-ügy-, Csillag István gazdasági és közlekedési, Csehák Judit egészségügyi és szociális miniszterrel, továbbá Demszky Gábor főpolgármesterrel. A Harmincad utcai brit nagykövetségen Nigel James Thorpe nagykövet lehetőséget biztosított egy interjú elkészítésére is.

* * *

michael-oliver.jpg

 

 

 

 

 

Sir Michael Oliver Lord Major

Lord Mayor! Magyarországnak van egy olyan dédelgetett vágya, hogy egyszer Közép-Európa pénzügyi központja legyen. Lát erre esélyt, és mit kell tennünk?

Azt kell mondanom, hogy látok esélyt. Ehhez sok mindent kell tenni. Szívesen átadjuk tapasztalatainkat. Az International Financial Services London (IFSL) nemrégiben napvilágot látott jelentése alapján továbbra is London a világ legnagyobb pénzügyi központja. 2001-ben az Egyesült Királyság külkereskedelmi mérlegtöbblete a pénzügyi szolgáltatások terén 300 millió fonttal nőtt, és elérte a rekordnagyságúnak számító 14,1 milliárd fontot. Mindezeket azért mondtam el, hogyha azt vizsgáljuk, hogy London milyen tényezőknek köszönheti, hogy meg tudta őrizni vezető szerepét, akkor ezek a következők, és ez a válasz, hogy mi szükséges a pénzügyi központhoz: jelenlét a világ pénzügyi központjai között, a pénzügyi piacainak kritikus tömege, a rendelkezésre álló nagyszámú, innovatív és magasan képzett munkaerő, hatékony műszaki infrastruktúra, azonos feltételek a külföldi cégek számára is, alacsony személyi és vállalati adók, rugalmas munkajog. A pénzügyi központ kialakulásához fejlett biztosítási szektor létrehozása szükséges, gondoskodni kell az idősek ellátásáról. Nemrég Olaszor-szágban jártam, ahol ezen a téren éles vita alakult ki. Nagyon sok szakértőre van szükség. Londonban a világ minden részéről vannak szakértők, Magyarországon is vannak, de a jövőben még több kell.

Ön találkozott Csehák Judit miniszter asszonnyal. Miről beszélgettek?

Igen konstruktív volt a megbeszélésünk. Az egészségügyi beszerzésekről tárgyaltunk. Valamennyi országban gondot jelent, hogy drágulnak a kezelések, egyre nehezebben tudja az állam finanszírozni, ezért elmondtuk az állami-magán partnerség során szerzett tapasztalatainkat, és az ezen a területen kínálkozó lehetőségeinket.

* * *

Július 9-én Jack Straw külügyminiszter látogatott Budapestre, ahol találkozott Medgyessy Péter miniszter-elnökkel és Kovács László külügyminiszterrel. Este az Intercontinental Szálloda báltermében vacsorát adott és „Kollektív biztonság a kibővített Eu-rópában" címmel előadást tartott a magyar politikai élet és a külföldi dip-lomáciai testületek vezető személyiségei előtt. Az eseményre lapunk is meg-hívást kapott, a Reuters és a Financial Times között kaptunk helyet a sajtó-asztalnál. A külügyminiszter nagy formátumú beszédében elmondta, hogy Európa biztonságának három pilléren kell nyugodnia a huszonegyedik században, s ezek a következők: a bővített és korszerűsített NATO, a hiteles európai védelmi politika és végül a bővített Európai Unió. Beszédét a következő gondolatokkal zárta Jack Straw: „Ha együtt tudunk működni az európai biztonság pilléreinek kialakításában — abban a szellemben, ahogy ma este erről beszéltem —, akkor bízom benne, hogy ez a szándék meg is valósítható. Több mint százötven évvel ezelőtt a modern Magyarország alapító atyja, Kossuth Lajos kije-lentette: ,Európa szabadsága magyar földön fog eldőlni.' Ha a legutóbbi ötven év történetére gondolunk, jövőbe-látó szavak ezek. Csak annyit tennék hozzájuk, hogy a következő évtizedben a többi jelölt és a Balkán földje ugyan-ilyen fontos lesz, amikor a szabadság  és a kollektív biztonság ügyéért dolgozunk Európában.

Szarvas István

Forrás Hetedhéthatár: 2002.  július 26.