Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Medveczky Iván:Magyarország és a Mexikói Egyesült Államok diplomácia kapcsolata kíváló

2018.07.11

Medveczky Iván:Magyarország és a Mexikói Egyesült Államok diplomácia kapcsolata kiváló

 

 

 

medveczky-ivan.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medveczky Iván átadja megbízó levelét Enrique Perio Nietonak

A Mexikói Egyesült Álamok elnökének ( 2016 február 16)

A Külügy Intézetben tartott előadást Medvecky Iván  a Mexikói Egyesült Államokban lévő nagykövetünk.

A 64 éves Andres Manuel López Obrador a Juntos Haremos Histora ( JHH Együtt Történelmet Csinálunk pártszővetség jelöltje nyerte a a választást Mexikóban.2018 július 1-én.

A nagykövettől megtudtuk, hogy Mexicó az elsőszámú kereskedelmi partnerünk Latin Amerikában és az USA után második az amerikai kontinensen. Hazánk Mexikó 26 partnere az export és 36 az import tekintetében.(2015)

 A nagykövet válaszolt lapunk kérdéseire.

Nagykövet Úr milyen a két ország  diplomáciai kapcsolat, milyen felsőszintű látogatások voltak?

Azt tudom mondani bár nem szeretném magamat dicsérni, de amióta nagykövet vagyok kiváló 2017- hazánk egyik közjogi  Kövér László járt itt.

Mexikói hivatalos látogatásának első napján az Országgyűlés elnöke megbeszélést folytatott Pablo Escudero Morales-szel, a Mexikói Egyesült Államok Szenátusának elnökével, Javier Bolanos-szal, a Képviselőház elnökével, találkozott a Szenátus bizottságainak tagjaival, részt vett a Képviselőház Mexikói-Magyar Baráti Tagozatának alakuló ülésén és felszólalt a Szenátusnak a mexikói Alkotmány elfogadásának 100. évfordulója alkalmából összehívott ünnepi ülésén.

A magyar parlamenti delegáció látogatásával egy időben, az Országgyűlés elnökének és az Országgyűlés Magyar-Mexikói Baráti Tagozata elnökének, Bartos Mónikának a jelenlétében ünnepélyes keretek között alakult meg a Képviselőház Mexikói-Magyar Baráti Tagozata.

Nemrég járt Mexikóban  Semjén Zsolt miniszter elnök helyettes és Szijjártó külügy miniszter úr is. Magyarországon járt a mexikói külügyminiszter helyettes.

Mexikóban mennyi a GDP növekedés?

Alulról közelíti a 2%-ot  az infláció 4.5%.Sokkal többre lenne képes ez az ország ha nem lenne bűnözés. Sorra zárnak be a nagy külföldi üzemek a bűnözés miatt a maffia zsarolja az üzletembereket..  Az ország komoly természeti kinccsel rendelkezik., és fiatal munkaerő is rendelkezésre áll.

A nagykövetnek elmeséltem, hogy 1999- Jorge Chen Mexikói nagykövettel csináltam interjút Budapesten és akkor nekem azt mondta, hogy Magyarország példaértékű sok külföldi ország számára

Szarvas István