Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar-cseh-lengyel kézfogás Visegrád szellemében

2016.03.25

Magyar-cseh-lengyel kézfogás Visegrád szellemében

A cseh és a lengyel miniszterelnök válaszolt lapunk kérdéseire

Szerző :Szarvas István                        1998 november 6

Címkék:interjú

 

Magyarország, Csehország és Lengyelország miniszterelnöke úgy döntött, felelevenítik a nyolc évvel ezelőtt ígéretesen indult, ám azóta megszűnt visegrádi együttműködést. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a budapesti csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatójukon beszámolt arról, hogy megállapodtak abban, legalább félévente rendszeresen hasonló szintű találkozóra kerül sor. Utalt arra is, hogy a médián belül is szorosabbra kellene fűzni a kapcsolatokat. Példaként említette, hogy a Magyar Televíziónak tudósítókat kellene küldenie Varsóba és Prágába. A NATO-csatlakozással kapcsolatban a magyar kormányfő elmondta: bizonyára már az év végére megteremtődnek a három ország NATO-felvételének jogi feltételei. „Reméljünk, hogy Washingtonban, a jövő áprilisi ünnepi csúcstalálkozón a három ország képviselői már teljes jogú tagként vehetnek részt" - hangsúlyozta Orbán Viktor. Szlovákiát, a visegrádi együtt-működés korábbi negyedik államát érintve Orbán kiemelte, a választásokat követően Pozsony előtt új lehetőségek nyílnak arra, hogy hosszú esztendők után, lemaradását pótolva, visszakapcsolódjék a világpolitika fő áramlatába. Milos Zeman cseh miniszterelnök megtréfálta a cseh tolmácsokat, angolul szólalt meg. Hiába kérte a tolmács, hogy szóljanak neki, erre senki nem mert vállalkozni. Miniszterelnökünk, aki kiválóan beszél angolul, arcizma rándulásával sem volt hajlandó a más nyelvről tudomást venni. A cseh kormányfő elmondta, van egy álma, még-hozzá az, hogy az Európai Uniós csat-lakozásra készülődő országok között létrejöjjön egy kis centrum, amelynek tagjai már belépést előtt felkészülhetnek a jövendő együttműködés követelményeinek teljesítésére. Jerzy Busek lengyel miniszterelnök meleg szavakkal emlékezett meg az 1956-os magyar forradalomról. Emlékeztetett rá, hogy a tömeg negyvenkét évvel ezelőtt az 1848-as szabadságharc lengyel származású legendás tábornokának a szobrától indult el. A NATO-val kapcsolatban elmondta: várakozásai szerint a jövő évi áprilisi washingtoni NATO-csúcson ünnepélyes fogadtatásban részesítik az új tagokat. A sajtóértekezlet után a cseh és lengyel miniszterelnök válaszolt lapunk kérdéseire.

Miniszterelnök urak! Mikorra teszik az EU-csatlakozás dátumát? Kiegészítő kérdésem Busek miniszterelnök Úr felé: mi a csodaszerük, hogy amíg Kelet-Közép-Európa országaiban csökken a külföldi tőke beáramlása, önöknél Lengyelországban ez növekszik, és 1998 első félévében elérte az ötmilliárd dollárt?

Milos Zeman válaszában kifejtette, hogy a maga részéről 2004-re teszi az EU-csatlakozás dátumát. Hozzátette: sokszor fontos európai politikusok szájából elhangzik távolabbi időpont is, ez semmiképpen nem előnyös, mert lefékezheti a felkészülés dinamikáját. Megjegyezte, hogy ő is kíváncsi a csodaszerre, ami alkalmas a külföldi tőke becsalogatására.

milos-zeman.jpg

                                      Milos Zeman

Jerzy Busek a 2002-2003-as belépést valószínűsítette. Valóban ötmilliárd dollárt fektettek be a külföldiek az idei év első felében Lengyelországban, ez két és félszer annyi, mint a tavalyi első félévben. Az országban jelenlévő összes külföldi tőke értéke elérheti az év végéig a harmincmilliárd dollárt - hangsúlyozta a lengyel kormányfő. Ami a külföldi tőke bejövetelének okát illeti, ezek a következők: „Le vagyunk maradva a privatizációval Magyarországhoz és Csehországhoz viszonyítva. Nálunk demokratikus rendszer van, a kormányváltások ezt igazolták. Stabil a gazdasági rendszer, öt év óta 5 százalék feletti a GDP-növekedés. Jól felkészült szakembergárdával rendelkezünk. Amíg Afrikából kivonulnak a befektetők, szeretnénk, ha nálunk húsz-harminc évre rendezkednének be" - fejezte be válaszát a lengyel kormány első embere.

 jerzy-buzek-prime-minister-of-poland-11-december-2000-nice-france-hx570f.jpg

Jerzy Busek

 

 

Szarvas István