Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macska a forró bádogtetőn Dósa Zsuzsa rendezésében, Szarvason

2019.08.01

Macska a forró bádogtetőn Dósa Zsuzsa rendezésében, Szarvason

Tennesee Williams 1955-ben a második Pulitzer díját kapta a Macska a forró bádogtetőn ( (Cat on a Hot Tin Roof) művéért.

A darab magyar változata 2019 július 19-én került bemutatásra Szarvason a Vizi Színházban, a Cervinus Teátrum előadásában Dósa Zsuzsa rendezésében

szinpad.jpg

 

 

 

 

 

                                                     Színpad

 

A Big Daddy (Nádházy Péter) 65. születésnapját ünnepli a család. A nagyapa,  egy vagyonos amerikai állampolgár aki saját erejével, munkájával épített fel egy húszezer holdas ültetvényt,  Rákos beteg, de családja közli vele és feleségével, Big Mamával (Jónás Gabriella), hogy nincsen semmi komoly baj.  a vizsgálati eredmények ezt mutatják Hazaérkezett a házaspár két fia, a nagyobbik fiú Gooper (Szabó Lajos) sikeres ügyvéd, felesége Mae (Bardon Ivett), és az öt leánygyermekük, Mae éppen a hatodik gyermekkel várandós. Hazajött a kisebbik fiú, a szülők kedvence Brick (Timkó János), aki egy sikeres sportkarrier és barátja Skipper halála után alkoholista lett, emiatt sportközvetítő karrierje is veszélyben. Lába gipszben, mert éjszaka alkoholos állapotban a gátfutást próbálta ki, de elesett, eltört a lába. Felesége Margaret (Szemerédi Bernadett), akit Brick a barátja haláláért okol, és joggal és büntet azzal, hogy tudomást sem vesz róla. Házasságuk szerelemből köttetett, de meglehetősen különleges a három pár közül az egyetlen, amelyik egyenrangú lehetne, ha nem lenne válságban. Bricknek és Margaretnek nincsen gyermekük,   amit Margaret nagyon szeretne és mindent elkövet a cél érdekében.Bravúros színészi játékokat láthattunk mindenkitől. Timkó János Brick alakjában lebilincselően alakította az alkoholista férfit, akit csak apja tud felrázni. Önmaga ellen harcol, önmagát pusztítja. Apja szavai elértek hozzá, talán visszatalál az életbe, és feleségéhez. Szemerédi Bernadett Margaret-je lenyűgöző. Harcol férjéért, harcol a jövőjükért, közben nagyon magányos. Amikor senki sem látja, összekuporodik és sír, hogy azután megrázza magát, és visszamenjen a forró bádogtetőre, mert kibírja. Timkó János és Szemerédi Bernadett az első felvonásban zseniális kettőst alkot, Margaret az érzelmi kitöréseivel, Brick a hallgatásával, amit a színész testbeszédével, arcjátékával fejezett ki. Mindkét színész magas hőfokon égett, megteremtik a feszültséget a néző számára, és fenn is tudják tartani. Olyan érzelmeket mutatnak meg a közönségnek, ami nagyon bensőséges, csak két emberre tartozó.

Nádházy Péter Big Daddy szerepében határozott, hiszen ő az uralkodó a családban, jókedvű, mert betegsége a múlté, megjött a lelet nincs baj. Tele életenergiával kisebbik fián próbál segíteni, mert, ha neki sikerült, Bricknek is fog. Az őszinte beszélgetés valóban őszinte. Apa és fia nem hazudik egymásnak. Nádházy Péter és Timkó János kettőse ismét zseniális, összehangolt alakítás a két színésztől. Mindkettőjüknek – férfiak lévén – nehéz érzelmeket megmutatni, mégis olyan erős érzelmi hullámra kerültek, ahonnan már nincs visszaút. Az előadás csúcspontja a jelenet. Brick elmondja,hogy  barátja haláláért felelősnek érzi magát akihez normál férfi barátságon felül vonzódott. Apja elmondja ,hogy új életet kezd mégpedig kicsapongót erre fia elárulja,hogy halálos beteg.

Big Mama szerepében Jónás Gabriella tökéletes! Számára is lehetőség volt, több érzelmet megmutatni, amit mesterien meg is tett. Több arcát láttuk, ami nagyon szerethető, bohókás, játékos,  de megbántott szomorú asszony is. A második részben határozott anya, ha éppen erre van szükség.

Dósa Zsuzsa rendezése megérintette a nézőket, színészei borotvaélen táncoltak. Csak annyit mutattak meg, amennyi kell ahhoz, hogy azért maradjanak titkok, de a néző úgy érezze belesett a kulcslyukon egy kis időre, és drukkoljon, hogy sikerüljön felépíteni a jövőt, mind a hat szereplőnek. Bricknek, hogy letegye a poharat és az apja mellé álljon a nehéz időben és végre megbocsásson Margaretnek, hogy szerelmük, szeretetük újra kiteljesedjen és, hogy anya lehessen, hogy méltó, egyenrangú társa lehessen férjének, Bricknek. hátralévő idejét – együtt. Én hiszem, hogy ez lehetséges, mert a szeretet ereje falakat képes lebontani.

Nagy Szilvia díszlete lenyűgöző, ahogyan a jelmezek is. A fehér, a halványkék, az arany, amely a függöny, az ágytakaró, a kanapé színével, mind összhangot teremt, melegséget sugárzik. A színek még Brick pizsamájának, papucsának színével is harmonizált, minta ő is „tartozéka” lenne a szobának. A jelmezek gyönyörűek. Az előadás fontos része volt a fény, amit Valach Vendel tervezett. A hang és a zenei válogatás Ottlakán Renátó munkája, aki finom, lágy, jól illeszkedő dallamokat válogatott az előadáshoz.

A nézők. háromszor tapsolták ki a színészeket.

jonas.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

                       

                       

                        Jónás Gabriella Nádházy Péter Szemerédi Bernadett Timkó János

 

A darab után  Szarvas város jó nevű éttermében a Turulban beszélgettünk a műről Jónás Gabriella művésznővel és Dósa Zsuzsa rendezőnővel.

Művésznő gratulálok a bravúros alakításához. Hogy tudott  a szünet után ennyire átváltozni?

Nézze, minden nőben "több NŐ" lakkozik igyekeztem ezeket kihozni magamból, az eltérő viselkedési karaktereket.

Rendezőnő szívből gratulálok csodálatos rendezést láthattunk.  Mondja végső soron Brick homoszexuális?

 Ezt a nézőre bízom, ő döntse el.

dosa-szarvas-jonas.jpg

 

 

 

 

 

 

                                                        Dósa Zsuzsa a szerző Jónás Gabriella

 

A Dráma nagyon elgondolkodtató. Eljátszottam a gondolattal jó lenne megírni a folytatását a címnek Brick fia emlékezik lenne.

Szarvas István