Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kovács László: az elnökséget csapatként vezetni tudó politikust kerestünk

2018.06.22

Kovács László: az elnökséget csapatként vezetni tudó politikust kerestünk

Június 17-én tartotta soron kívüli elnökválasztó kongresszusát a Magyar Szocialista Párt Budapesten. A kongresszus után a párt korábbi elnöke az ex miniszter és ex EU biztos Kovács László exkluzív interjút adott lapunknak.

Miként értékeli a június 17-i választás eredményét? Elégedett az eredménnyel? Kérem, külön értékelje az elnök, elnökhelyettesek, alelnökök és a választmány elnök személyét!

Kovács László

K. L.: Figyelembe véve, hogy  2010 óta megszakítás nélkül tart a párt vereségsorozata és emiatt a tagság csalódott, elégedetlen és ingerült, a döntések észszerűek voltak. Nem választottak meg olyat, hiába ígért magabiztosan győzelmet, akinek nyilvánvaló volt a felelőssége a vereségekért. Ezért elégedett vagyok az eredménnyel. Ezúttal nem kaptak vezető tisztséget tapasztalatlan, teljesítményt  nem mutatott kezdők, ami korábban szerepet játszott a kudarcokban, az elnökség tagja lett viszont néhány tehetséges fiatal, akik érdemesek a bizalomra. Tóth Bertalan, az MSZP új elnöke jól képzett jogász, nagyon jó szakmai teljesítményt nyújtott frakcióvezetőként a parlamenti vitákban. Akik hiányolják, hogy nem tart szenvedélyes, sziporkázó szónoklatokat, azokat emlékeztetem, hogy nem briliáns szónokot kerestünk, hanem a pártot vezetni, összefogni képes, az elnökséget csapatként vezetni tudó politikust. Sokéves tapasztalatom, hogy az érvekkel alátámasztott, kulturált és a bírálat mellett alternatívát mutató felszólalás meggyőzőbb, mint az üres színészi teljesítmény. Az elnökhelyettes, Szakács László, tapasztalt, nagy munkabírású csapatember, ideális, hasznos helyettes vezető. Kunhalmi Ágnes a fiatal korosztály legjobbja. Tehetséges, szorgalmas, lelkiismeretes, megszólalásait szenvedélyes előadásmódja teszi különösen hitelessé. A három alelnök, Hegyi Gyula, Komjáti Imre és Szanyi Tibor gazdag tapasztalatokkal rendelkezik, mindhárman a párt markáns bal odalát képviselik, ami egy szociáldemokrata pártban elvárás, de különösen fontos egy olyan, súlyos szociális gondokkal küzdő országban, mint Magyarország.

Mivel elnöknél 20-30, az alelnöknél 5-10 szavazaton múlott az eredmény, nem okoz majd ez problémát a Jobbikhoz hasonlóan?

K. L.: Szerintem ez nem fog problémát okozni. Főleg akkor nem lesz ilyen veszély, ha a vezetés jó teljesítményt fog nyújtani. Ebben folyamatosan segíteni fogom őket, remélem, hogy ehhez meglesz részükről a fogadókészség.

Egyetért velem abban, hogy az MSZP kommunikációja – különösen a sajtóval kapcsolatban – változtatásra szorul. Az új elnök például nem tartott sajtótájékoztatót, megválasztását követően a sajtónak nem biztosítottak helyiséget, a folyóson várakoztatták az újságírókat. Ilyenre a korábbi elnökválasztásokon nem volt példa.

K. L.: Alapvető fontosságúnak tartom a sajtó figyelmes, partnerként történő kezelését. A velünk nem barátságos médiumok munkatársait fokozott figyelemmel kell kezelni. Az ő nézőik, hallgatóik, olvasóik soraiból lehet és kell új választókat szerezni.

Önnek pártelnökként jó volt a kapcsolata a sajtóval, most is gyakran szerepel a médiában. Mit gondol, minek köszönheti ezt?

K. L.: Nem csak az MSZP elnökeként, hanem külügyminiszterként és a brüsszeli Európai Bizottság egyik biztosaként eltöltött 5 év alatt is éreztem a hazai és a külföldi újságírók jóindulatú érdeklődését. Értékelték, hogy partnerként kezeltem őket. Csupán ennyi a titka!

Az új választmányi elnök szorosabb kapcsolatot létesítene a DK-val. Mit gondol, sikerül neki?

K. L.: Remélem, hogy sikerülni fog, hiszen ez nem csak egyoldalúan nekünk, hanem a DK-nak is érdeke. Sőt, azt remélem, hogy ez valamennyi demokratikus ellenzéki párttal elérhető. Ebben is szívesen segítek, hiszen külügyminiszterként, más országokkal a közös érdekek feltárásában, a konfliktusok rendezésében nagy gyakorlatot szereztem. Anélkül  aligha született volna meg például az alapszerződés Romániával és Szlovákiával.

Van olyan, amit még el szeretne mondani olvasóinknak?

K. L.: Az elégedettségemet azonban úgy kell érteni, hogy rosszabb eredmény is születhetett volna. Például egy olyan elnök megválasztásával, akinek a legerősebb oldala a személyes hatalom építése, aki az elnökséget nem csapatként, hanem érdekszövetségként, klikként működteti. Aki nem tűri az övétől eltérő véleményeket és a kudarcokból sem képes tanulni, akinek az arrogáns önbizalma megtörhetetlen.

A most megválasztott vezetésben megvan az esély arra, hogy megállítja az MSZP 2012 óta tartó visszaszorulását. Ehhez az kell, hogy tagjai ne a személyes érdekeiket, például a következő választáson a parlamenti képviselőség listáról történő megszerzését tartsák a legfontosabbnak, hanem az ország helyzetének, a választópolgárok nagy többsége sorsának a javítását. A sikerhez az is kell, hogy a vezetők nyitottak legyenek a párt tagjainak és támogatóinak a véleményére, javaslataira. Hogy felvegyék a telefont, hogy válaszoljanak a levelekre. A most megválasztott vezetők teljesítményét kell majd a két év múlva esedékes tisztújítás előtt mérlegelni és a szavazásnál figyelembe venni. Ne alkuk döntsenek, hanem a teljesítménnyel bizonyított alkalmasság.

kovacs-laszlo.jpg

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 
 
 
Kovács László és a szerző