Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Horváth György: Az egyik legizgalmasabb helyszín a tradicionális mozi

2018.03.25

Horváth György: Az egyik legizgalmasabb helyszín a tradicionális mozi

 

Horváth Györggyel a Titanic Filmfesztivál igazgatójával Budapesten a Három Holló Étteremben beszélgetünk a fesztivált beharangozó sajtótájékoztató után.

Szarvas István:  Fesztivál igazgató Úr ez a Jubileumi 25. Fesztivál miben különbözik a többitől?

Horváth György (H. Gy.):  Sikerült  a filmek alapján egy vendég országot megnevezni, ami  nem minden évben sikerül, ez az északi szigetország Izland

. Bemutatásra kerül a világhírű Baltasar Komákur két évvel ezelőtt készült Elégtétel (Eidurinni) nagy játékfilmje.

(  Nosztalgiával emlékezik a szerkesztő a tíz évvel ezelőtti Titanic filmfesztiváli  találkozásukra ahol zsűri elnök volt és filmje is óriási sikert aratott a vele készült interjú most áprilisban fog megjelenni a szerkesztő interjú kötetében) .

Elértünk egy ismert kanadai színésznőt, és el fog jönni vendégnek, aki hazájában, Kanadában olyan ismert, mint nálunk a Borbély Alexandra, és körülbelül hasonló korúak is 34 éves, Monia Chokrinak hívják.   A filmszínésznő a Képzelt szerelmek (Hearbeats) film főszereplője amely Xavier Dolan második filmje. Ilyen elemek, színesítik a felkészülést,  ami sok hónapon át szerveződik, és egyszerre csak összeállt minden, amit elképzeltünk, úgyhogy büszkék vagyunk rá, és nagyon örülünk.

 (Sz. I.):  Még egy különbséget felfedeztem, ön úgy említette, hogy szétterítik a filmet,  és nagyon sok helyen lesz vetítés.

H. Gy.: Igen,  még mindig nem adtuk meg magunkat, hogy akkor egy multiplexben legyen sok teremben, most még mindig azt próbáljuk sugalmazni, hogy az egyik legizgalmasabb helyszín a tradicionális mozi. Lehet, hogy az egyszer megváltozik, azt is ki kell próbálni, de a sok kis mozinak is van egy lágysága, szépsége, úgyhogy hét helyszínen leszünk az Uránia és a Toldi mellett többek között az Art-ba illetve a Kinóban a fesztivál ideje alatt április 4. és 13. között. Úgyhogy valójában ezt az idei programot úgy kell ajánlani, hogy válasszon filmet, és utána másodlagosan a helyszínt, ne azzal foglalkozzon, hogy hol van a vetítés. Kicsi ez a város, át lehet érni gyalog is a helyszínekre.

Sz. I.: Ami nagyon fontos és a máshol lévő filmfesztiválok, ami Magyarországon van, ami problémaként jelentkezik, hogy a nézőkkel és a sajtóval való találkozása a filmes szakembereknek. Ezt hogy sikerül megoldani, és hogy lehet beszélgetni a filmről? Tehát egy olyan helyet, ahol valaki látja a filmet, és utána le tud ülni a szakemberekkel beszélni?

H. Gy.: Valójában én úgy tekintem, hogy sok éve küzdünk azzal, hogy nem érdekes, hogy ideális helyszín – bármennyire nagy ez a város vagy jó – nincsen, úgyhogy adott helyzetekben ennél jobbat nem tudtam kitalálni, hogy rögtön a vetítések után, a helyszínen azonnal lesznek beszélgetések az alkotókkal.. Ez azt jelenti, hogy a film azonnali reakciójaként rögtön lehet majd kérdéseket feltenni a vendégeinknek – kilenc vendég lesz rendezők, színészek alkotók, ezt találtuk ki. Lesz még egy két-izgalmas pont, amikor még külön rászervezünk erre. Kaptunk egy megkeresést, például volt egy film, amiről nem tudtunk, és jelették a film készítői, nagyon szeretnék, hogyha bekerülne a programba. Idén van a Csehszlovákia megszállásának 50. szomorú évfordulója, és ebből kiindulva készítettek öt ország különböző filmesei öt etűdből készült dokumentumfilmet; van egy magyar rész is benne, van orosz is. És A film készítői  elmondták ők nagyon szeretnék, hogyha magyar premier a fesztiválon lenne. Izgalmas kérdés lesz a velük való találkozás, hogy elmesélik, hogy milyen volt ezt a filmet létrehozni például olyan országokbeli alkotókkal, akik annak idején a nem túl szép megszálló szerepben voltak, hiszen itt nemcsak a csehek nézőpontjából lehet látni az eseményeket hanem az oroszokéból i vagy magyar nézőpontból is.

Sz. I.: Van olyan, amit én nem kérdeztem és szívesen elmondana?

H. Gy.: Arra gondolok, hogy fesztivált nemcsak szerkeszteni meg összeállítani jó, hanem részt venni is. Mi készítettünk egy válogatást, mindenki bátran fogadja el, ez a legjobb tudásunk szerinti összeállítás arról, hogy mi az izgalmas a film világában. Mindenki képzelje el, hogy megkerestük azokat a rímeket, hogy melyek most a Testről és lélekről filmnek a külföldi példái, és akkor most meg lehet nézni. Nem kell sehova se utazni, csak ebben a városban megnézni az alkotásokat.

Sz. I.: Köszönöm szépen a lehetőséget.

titanic2018.jpg

Allen Sorensen  program igazgató Szarvas István Horváth György fesztivál igazgató