Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hiller István: Háromszáz millió volt a CAPA képek hazahozatala

2020.04.18

Hiller István: Háromszáz millió volt a CAPA képek hazahozatala

Háromszáz millió forintért sikerült a magyar államnak hazahozatni az emigrációba kényszerült világhírű fotózseni képeit. Szinte a csilláron lógtak az érdeklődök a Nemzeti Múzeumban, a  2009 márciusi megnyitótón. A Capa-kiállítás kurátora Lengyel Beatrix.

Amíg a monitoron a leghíresebb fotók követték egymást, Kulka János és Fenyő Iván színművész az Amerikában élő magyar származású híres újságírónő, Kati Marton könyvéből idézte fel Capa élettörténetét. Kovács Tibor múzeumi főigazgató után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István kultuszminiszter méltatta a képek hazatérésének fontosságát.

A szak miniszter készséggel válaszolt lapunk kérdésire a fogadáson.

Miniszter Úr! Gondolkodik más emigrációba kényszerült híresség hagyatékának hasonló hazahozataláról? ?

Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánom! Ilyen gondolataimat nem szoktam előre elárulni ? felelte a miniszter.

Idén Ausztriával közösen rendezzük a Haydn évet. Az ünnepségekre gyönyörű írásbeli anyagok készültek. Horváth István bécsi nagykövetünkkel arról beszélgettünk, hogy célszerű lenne ezeket egy impozáns kiadványba foglalni. Az excellenciás úr azt javasolta, hogy győzzem meg Önt erről. Mit gondol, sikerülni fog?

Köszönöm a javaslatot. Fel fogom hívni telefonon a nagykövet urat és beszélek vele róla ? felelte mosolyogva k a kultuszminiszter.

hiller-szarvas.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás. Zetapress 2009. 0307.