Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Farmos község egy napig a zene fővárosa volt

2019.11.03

Farmos község egy napig a zene fővárosa volt

 

Farmos Pestmegye dél-keleti szélén fekszik Budapesttől 65 km távolságra. Lakóinak száma3500 fő  Tarnavölgyi lászló publicistától a következőket olvashatjuk:

"Egyszer volt, régen, nagyon régen, amikor a falusi tanítók java nem csak gyermekoktató, de pedagógus, nevelő, kis településének közösség-kovásza is volt, aki örök idealistaként hitt saját embernemesítő küldetésében, a kultúra, a műveltség, a szép és jó erejében, no, ezekben az időkben élhetett Farmoson Kovács Pál tanár bácsi is, aki megálmodott magának egy zenekart.

 

kovacs-pal.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kovács Pál zenepedagógus

 

Ezért az egyik nap reggelén megitta kávéját, besétált az iskolájába és körbejárta tanulóit, majd egyenként rámutatott néhányukra: „te hegedűs leszel, te kürtös, te zongorista, te dobos…” és a nagyokat pislogó nebulóiból létrehozta „A” Zenekart!

Az idő ebben a történetben az ő számára valószínűleg semmi jelentőséggel nem bírt. Nem sietett sehová, hiszen a célhoz, „A” zenekar létrehozásához vezető embernevelő út lehetett a legszebb küldetés az életében. Egy három és fél ezres faluban összetoborzott egy-, két-, háromtucatnyi gyerekeket, akiknek többségének ő adott életében először hangszert a kezébe, megtanította őket kottát olvasni, próbára járni, gyakorolni, muzsikálni és egy kis közösség felelős, nélkülözhetetlen, alkotó tagjának lenni.

Kovács Pál mesebeli zenekara megszületett a legendás időkben, és e remek ember életében, sok-sok szép sikerrel gazdagított útját bejárta."

 „A” Zenekar  néhány tagja, vagy 25-40 év „pihenő” után, felment a Farmosi Napok színpadára, és a Tanár úr emlékére, no, meg a maguk és közönség örömére, muzsikált egy kicsit.

És az egykori tagok, akiknek egy része az ország négy messzi  sarkából érkezett haza a fatornyos kis falujába, rájöttek, hogy zenekari tagsági igazolványukba Pali bácsi még nem pecsételte bele a „Kilépett” bélyegzőt.

Ezért 2011 óta, havonta egyszer lelkesen gyakorolnak  reggeltől késő estig(sokan sok száz kilométert vezetnek ilyenkor), majd koncerteznek egyet a publikumuk számára.

Így tettek 2019 október 26án is, a farmosi művelődési házban, és  két órát muzsikáltak


 

Lestákné Czeróczki Judit zenepedagógus, a szép szakmai sikereket elérő pesterzsébeti Bella Musica karnagya nemcsak összefogja, zeneileg „karbantartja” a társaságot, de ügyes, a képességekhez és a közönség igényeihez is igazított repertoárt is összeállított a csapat számára. A felcsendülő melódiák népszerűek, de kivétel nélkül minőségi zenedarabok

Kovács  Pali bácsi és felesége, Kati néni idén, 2019-ben ünnepelnék 100. születésnapjukat. A jubileumi évforduló alkalmával 2019.10.26-án emlékeztek rá a farmosiak.

Délelőtt a tanárpár sírjánál koszorúkat, gyertyákat helyezett el az emlékező tömeg, majd délután emléktáblát avattak a tanár úr tiszteletére a zeneteremben.

Délután fát ültettek tiszteletükre a zene teremben Kovács Pál képe elé koszorút helyezett Móritz László a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság alelnöke

Az este az ő örökségével telt: zene töltötte be a művelődési ház nagytermét.  A hangverseny előtt köszöntőt mondott  Móritz László és Borókai Gábor korábbi államtitkár kormány szóvivő egykori tanítvány. Felléptek hajdani tanítványok, akik 8 évvel ezelőtt újra megalakultak Kovács Pál Farmosi Zenekar néven, s azóta számos nagy sikerű, telt házas koncertet adtak.  Tízen hét művet adtak elő  két órás időtartamban ,közreműködött továbbá a pesterzsébeti Bella Musica Női Kar. Zongorán kísérte őket Pregun Tamás. A zenekart és a kórust Czeróczki Judit  karnagy vezényelte.

A koncert végén  elmondta A zenekar című versét az első hegedűs dr. Benke Tamás.

 

 

 

 

 

 

dr-benke-tamas.jpg

 

 

 

 

 

 

dr Benke Tamás első hegedűs versét mondja

Majd egy képösszeállítást nézhetett meg a közönség, a zeneiskola valaha volt történetétől kezdve a 8 éve újra induló folytatáson keresztül egészen napjainkig.A koncert után Horváth István polgármester fogadást adott  a hangversenyen fellépők tiszteletére.  A fogadáson Czeróczki Judit karnagy exkluzív interjút adott lapunknak..

czeroczki-judit.jpg

 

Czeróczki Judit karnagy és a szerző