Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Farkas: A következő magyar valószínűleg a Marsra repül

2016.01.05

Farkas: A következő magyar valószínűleg a Marsra repül

A Magyar Vöröskereszt Arany János úti székházába a második magyar űrhajós a Sándor-palotából érkezett. Találkozott az államfővel – ahol átvette a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét. Itt, a Vöröskereszt székházában, Habsburg György elnök köszöntötte házigazdaként a kéthetes űrbéli látogatásról visszatért kozmonautát.

- Mi a Magyar Vöröskeresztnél nagyon büszkék vagyunk Károlyra, és gratulálunk neki azért, hogy mindvégig kitartott gyermekkori álma mellett – hangsúlyozta Habsburg György herceg

habsburg-gyorgy.jpg

 

 

 

 

 

 

Habsburg György herceg és a szerző

Majd az 1966-tól, 17 éves korától, külföldön, jelenleg Amerikában élő Simonyi Károly szólt:

- Felejthetetlen élmény volt, amikor először megláttam az űrállomást a Szojuz belsejéből. Optimizmus töltött el, látva a Földet a világűrből. Az űrkutatás nagyon fontos az emberiség számára. Ezért nagyon megtisztelőnek érzem, hogy részt vehettem benne, még ha csak egy kis mértékben is – mondotta a budapesti születésű akadémikus.

A Hetedhéthatár is kérdezhetett a második magyar űrhajóstól.

 

Jobbról Farkas Bertalan, balról Szarvas István

Érdemes jelentkezni űrutasnak, megéri a költségeket és a felkészülést?

Feltétlenül megéri. A földet látva a világűrből gyönyörű, fenséges és csendes.

Milyen időbeosztásban dolgoztak?

Reggel felkeltünk, majd egész nap dolgoztunk, este lefeküdtünk aludni. Greenwichi idő szerint este 9-kor keltünk és reggel 6-kor feküdtünk. A Földet 90 perc alatt kerülte meg az űrhajó.

*

farkas-szarvas-medgyessy.jpg

Farkas Bertalan  Szarvas István Medgyessy Péter ex miniszterelnök

A sajtótájékoztató után dr. Habsburg György királyi herceg és Farkas Bertalan, Magyarország első űrasztronautája is lapunk rendelkezésére állt.

Elnök Úr! Miként értékeli, hogy Simonyi Károly első útja a Földre visszatérésekor Magyarországra és a Vöröskereszthez vezetett?

Nagy öröm és megtiszteltetés Magyarország legnagyobb, 277 ezer taggal rendelkező civil szervezete számára. Dr. Simonyi erőfeszítéseit siker koronázta, és elkötelezettsége, kitartása szolgálhat példaként mindannyiunk számára. Őt méltán nevezhetem napjaink egyik legnagyobb magyarjának, mostani vállalkozásával óriási lépést tett a magyarság hírnevének erősítése érdekében.

Budapest lesz a Közép-Európai Vöröskereszt Központ. Ez az Önök munkájának elismerése?

A Magyar Vöröskereszt 1882 óta teljes jogú tagja a Nemzetközi Vöröskereszt mozgalomnak, amelyhez napjainkban 185 ország szervezete tartozik. A Magyar Vöröskereszt 2010-ig elfogadott stratégiával rendelkezik, amelynek értelmében a szervezet kiemelt feladatának tekinti a humanitárius eszmék, értékek terjesztését, a hazai és nemzetközi katasztrófák következményeinek enyhítését, a szociális gondoskodást, továbbá a szervezetfejlesztést és nonprofit-marketing stratégiáját. Az elmúlt egy és negyed évszázadban végzett munkánk elismerése, hogy régióközpont leszünk – fejezte be válaszát a királyi herceg.
Következő beszélgető partnerem hazánk első űrhajósa Farkas Bertalan volt.

Tábornok Úr! Milyen jelvényt tűzött Simonyi Károly, a világ ötödik űrturistája mellére?

Alapítója vagyok a Nemzetközi Űrhajós Szővetségnek, aminek hat éven keresztül elnökségi tagja voltam. Így feladatom és lehetőségem, hogy az űrt járt asztronautákat, ha megbíz a szövetség, jelvénnyel tüntessem ki. Ezt a mai napig 450-en viselhetik.

Huszonhét évet kellett várni, hogy Ön után ismét magyar kerüljön az űrbe. Újabb huszonhét év után, ha ismét magyart lőnek fel, ki lesz: űrturista vagy képzett űrhajós? És hová fog repülni?

Valószínűleg a Marsra fog repülni, és mindkettő lehet. Jó volna megélni.

Ön majdnem fele annyi idős volt 1980-ban, mint most Simonyi Károly, és kevesebb időt volt fent, ha jól emlékszem?

1980. május 26-tól június 3-ig, akkor 30 éves voltam. V. Kubaszov, L .Popov és V. Rjumin szovjet űrhajósokkal repültem.

Mikor léptették elő dandártábornokká?

1995-ben lettem tábornok, a Magyar Honvédség repülőszemlélő-helyettes beosztást töltöttem be. 1996-ban katonai-légügyi attasé lettem, 1997-ben kérésemre nyugdíjaztak. Később résztulajdonosa lettem a SKY-Hungary Airlines Kft.-nek.

Mi a kedvenc időtöltése?

Ide tartoznak a sporttal kapcsolatos elfoglaltságok (tenisz, golf) és az ismeretterjesztés (elsősorban az űrkutatással kapcsolatban). Ma is sok meghívást kapok, nagyon sokan megismernek, az ifjúság szinte ámulattal vesz körül.

Tavaly Tatán megbeszéltük, hogy golfozunk egyet, emlékszik?

Természetesen. Két hétig Budapesten vagyok, szervezze meg. (Ez nem jött össze. – A szerző)

Kérem dedikálja a 27 évvel ezelőtti, az űrrepülése alkalmából kiadott bélyegblokkot! Mit üzen a Hetedhéthatár olvasóinak?

Meggyőződésem – miként a világűrből is láttam –, gyönyörű hely a mi planétánk. Így ezen a földgolyón normális Magyarországra van szüksége mindannyiunknak, akik itt élünk. Ezért tegyünk együtt közösen.

 

 
Print Friendly

H