Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eusebio: Öröm volt találkozni aranylabdás kollégáimmal

2017.07.19

Eusebio: Öröm volt találkozni aranylabdás kollégáimmal

Immáron 47. alkalommal került megrendezésre a Sportcsillagok Gálaestje 2005 januárjában A helyszín a Budapest Kongresszusi Központ volt, sorrendben a tizedszer. Először 1958-ban a MUOSZ sportújságíró-szakosztálya rendezte meg a szavazást, eredményt hirdetett, majd az akkori Népköztársaság úti székház presszójában átadta a díjakat a három kategória legjobbjainak. Ebben az időben az év legjobb női sportolója Körmöczi Zsuzsa teniszező, a legjobb férfi Polyák Imre birkózó és a legjobb csapat a vízilabda-válogatott volt.

 

eusebio.jpg

 

 

 

 

 

 

Eusebio

Ezen a gálán vette át Eusebio Ferreira da Silva a honi sportújságírók által alapított Emberség Sportbarátság-díjat, amit azért kapott, mert példamutatóan őrzi ő és klubja, az SL Benfica a 2004 januárjában portugál bajnoki mérkőzésen elhunyt magyar csatár, Fehér Miklós emlékét.  Az életében immár 15 esztendeje hazájában bronzszobrot kapott labdarúgó mágus egy asztalnál vacsorázott a magyar kollégáival: az angol 6:3-asos Buzánszky Jenővel és Grosics Gyulával.

Muito Prazer! Örvendek − köszöntöttem portugálul. Kivel találkozott Magyarországon?

Nagy örömömre szolgál, hogy találkozhattam aranylabdás kollégáimmal, Albert Flóriánnal és Lothar Mattheus-szal, és hogy itt egy asztalnál vacsorázom az Évszázad mérkőzésének két hősével, Buzánszkyval és a magyar fekete párduccal, Grosiccsal.( öt is fekete párducnak nevezték)

Mit tart pályafutása csúcspontjának?

Az 1962-es BEK-döntőt, amikor a Puskással, Di Stefanóval felálló Real Madridot vertük. Az összecsapáson két gólt szereztem..

Mennyi volt az eredmény és hol volt a meccs?

Az eredmény 5 : 3 volt javunkra Amszerdamban  május 2-án

 

szarvas-eusebio.jpg

Eusebio ül mellette a szerző

 Eusebio 1942-ben született, Mozambikban Lourenco Marquesben. 1962-ben BEK győztes A Benficával. 1965-ben Európa legjobb játékosává választották. A Benficával  11 alkalommal portugál bajnok. A portugál válogatottal 1966-ban bronzérmes. 1966-ban és 9 góllal gól király.