Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elhunyt Jírzí Menzel Oscar díjas cseh filmrendező

2020.09.07

Elhunyt Jírzí Menzel Oscar díjas cseh filmrendező

 

szarvas_menzel.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020 szeptember 7-én  nyolcvankét éves korában elhunyt Jirzy Menzel Oscar díjas filmrendező két alkalommal módom volt beszélgetni vele. Emléke előtt tisztelegve ezeket idézem fel

A következőkben a 2010-ben pécsi és 2017-ben Miskolcon folytatott beszélgetésünket idézem fel.

Menzel Úr ! Miként emlékszik vissza1968-ra amikor Oscar díjat kapott

A díjat kiosztók eldöntötték, hogy egy kelet európai országnak adják. Akkor volt a prágai tavasz így én kaptam.

Ön szerint milyen egy jó film?

Számomra az a jó film amelynél nem alszom el.A cselekmény leköt és érdekel.

Sok zsűri elnök nem a a filmfesztiválon nézi meg a filmeket, hanem dvd, vagy külön teremben. Ön  t minden verseny filmnél itt láttam a közönség között. Mi ennek az oka?

Tudja kíváncsi vagyok,hogy a  közönség hogy fogadja, bár a szavzásnál ezt nem veszem figyelembe.

Menzel úr hét évvel ez lött azt mondta nekem ,hogy Ön szerint az a jó film amelyen nem alszik el, most ,hogy viszonyul ehhez a kérdéshez?

Azóta megváltoztam ,a jó filmeknél is elalszom. Az életem megváltozott, a filmek egyre rosszabbak.

Amiből az ember egyre többet kap az nem annyira érdekel nagyon sok zsűriben szerepeltem már nem okoznak örömet a filmek nézése,a szenvedély lanyhult bennem. Emlékszem amikor fiatal voltam ugyanígy voltak az idős filmesek ahogy most én és a a fiatal filmesek is így fognak tenni.  Elég öreg vagyok ahhoz, hogy bizonyos filmeknél fintorogjak.

2013-ban megjelent egy új könyve A Szeszélyes évek mikor olvashatjuk magyarul?

Honnan tudsz te erről az eszét kérdezed vagy a memoárt?

A memoárt tudom ,mert szeretem könyveit és figyelem, ha megjelenik új.

Arról, hogy ez megjelent a titkárnőm tehet ö kényszeriíett rá, hogy megjelenjen.

 A könyv 1987-es évekig tartó visszaemlékezésem. Megígértem, hogy megjelenik a második kötet ennek folytatása. Az ígéretek azért vannak,hogy ne tartsuk be őket. Különben is lusta vagyok. Örüljetek, hogy nem jelent meg magyarul.

Nem örülök.

Jiří Menzel az európai filmművészet egyik legjelentősebb alakja 1938 február 23-án született. Már első filmje, a Hrabal novellából készült Szigorúan ellenőrzött vonatok Oscar-díjat nyert 1968-ban. Az egy évvel az Oscar-díj után készült Pacsirták cérnaszálon húsz évre dobozba került, hogy aztán az 1989-es Berlini Filmfesztiválon elnyerje az Arany Medvét.  Később elkészítette a Sörgyári capriccio (1980) c. filmet melynek főszereplője a világhírű  Magda Vásáryova volt aki később  Csehország bécsi nagykövete majd az elnök választás dobogósa lett., Majd következett  Az én Kis falum (1986) később Az Őfelsége pincére voltam 2006-ban több mint egymillió nézőt vonzott a mozikba a tízmilliós Csehországban, ez volt a rendező hatodik Hrabal-adaptációja. Filmjeiben kivételesen játszik egymásba a komédia, a tragédia, az érzelmesség, a finom humor és az irónia – ami csak a legnagyobbak sajátja. Több magyar színházban és a budapesti operaházban is rendezett.2004-ban megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje kitüntetést.2010-ben  II. Cine Pécs nemzetközi filmfesztivál zsűrijének elnöke,2017-ben a miskolci nemzetközi  filmfesztivál életműdíját vehette át