Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dolhai Lajos: Az Eucharisztia Teológiája

2019.01.02

Dolhai Lajos: Az Eucharisztia Teológiája

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 52. alkalommal kerül megrendezésre. Az eseményre 2020. szeptember 13. és 20. között Budapesten kerül sor .Hazánk rendezte a 34. Eucharisztikus Világkongresszust amely 1938 május 25 29. között zajlott Budapesten. Eze részt vett Eugenoi Pacelli bíboros államtitkár aki később XII. Pius néven lett pápa. Az önmagában is hatalmas ívű nemzetközi eseményt összekapcsolták egy nagy hazai ünnepségsorozattá, amely a 30-as években erőteljesen megnyilvánuló Szent István kultusz betetőzéseként a szentté avatott király 900. évfordulóját volt hívatott megünnepelni.

dolhai.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dolhai Lajos a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus teológiai bizottságának elnöke, az Egri Híttudományi Főiskola rektora könyve Az Eucharisztia teológiája tudományos igényességgel megírt mű, amely alkalmas segédeszköze lehet azoknak a papoknak és hitoktatóknak, akik előadásokat, konferenciabeszéd-sorozatokat és katekéziseket tartanak az Oltáriszentségről.

 A kötet fő sajátossága, hogy a korábbiakhoz viszonyítva jobban hangsúlyozza a liturgikus összefüggéseket, hiszen az Egyház liturgiája a szentségekről szóló tanítás megkülönböztetett forrása. Az Eucharisztia esetében különösen is igaz, hogy „az imádság törvénye, a hit törvénye” (lex orandi, lex credendi).

A könyv első részében (1–6. fejezetek) a hermeneutikai dogmatikai módszerrel (bibliai megalapozás, dogmatörténeti áttekintés, szisztematikus reflexió) össze van foglalva az Egyház hite.

 A második rész az Eucharisztia liturgikus teológiájának néhány olyan témáját (könyörgések, kánonok, epiklézis, vocabularium eucharisticum) tárgyalja, amely gazdagítja a pozítiv és spekulatív szentségtan megállapításait. Még a gyászmisekönyörgések elemzése is tanulságos lehet számunkra, hiszen a maguk módján tanítják, hogy a szentmise engesztelő áldozat, amelyet nemcsak az élőkért, hanem az elhunytakért is fel lehet ajánlani (DH 1743).

 A harmadik rész öt olyan gyakorlati teológiai kérdést tárgyal, amelyek mint tisztázandó kérdések aktuálisan jelen vannak Egyházunk életében (a szentáldozás feltételei; a szentáldozás bűnbocsátóhatása, Az Eucharisztia teológiája tudományos igényességgel megírt mű, amely alkalmas segédeszköze lehet azoknak a papoknak és hitoktatóknak, akik előadásokat, konferenciabeszéd-sorozatokat és katekéziseket tartanak az Oltáriszentségről. A kötet fő sajátossága, hogy a korábbiakhoz viszonyítva jobban hangsúlyozza a liturgikus összefüggéseket, hiszen az Egyház liturgiája a szentségekről szóló tanítás megkülönböztetett forrása. Az Eucharisztia esetében különösen is igaz, hogy „az imádság törvénye, a hit törvénye” (lex orandi, lex credendi).

A könyv első részében (1–6. fejezetek) a hermeneutikai dogmatikai módszerrel (bibliai megalapozás, dogmatörténeti áttekintés, szisztematikus reflexió) össze van foglalva az Egyház hite. A második rész az Eucharisztia liturgikus teológiájának néhány olyan témáját (könyörgések, kánonok, epiklézis, vocabularium eucharisticum) tárgyalja, amely gazdagítja a pozítiv és spekulatív szentségtan megállapításait. Még a gyászmisekönyörgések elemzése is tanulságos lehet számunkra, hiszen a maguk módján tanítják, hogy a szentmise engesztelő áldozat, amelyet nemcsak az élőkért, hanem az elhunytakért is fel lehet ajánlani (DH 1743). A harmadik rész öt olyan gyakorlati teológiai kérdést tárgyal, amelyek mint tisztázandó kérdések aktuálisan jelen vannak Egyházunk életében (a szentáldozás feltételei; a szentáldozás bűnbocsátó hatása, a kézbe áldoztatás, stb).

Mellékleteket is találunk a könyvben. például az Oltári szentséggel kapcsolatos, napjainkban is használatos görög és latin eredetű kifejezések( cibórium,oráció, intercommunio.stb) magyarázatát,

Különösen azoknak ajánljuk ezt könyvet, akik szeretnének felkészülni a  Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszusra,  szeretnék megérteni, hogy az Eucharisztia teológiája (lex credendi), az Eucharisztia megünneplése (lex credendi) és a keresztény élet (lex vivendi) bensőleg, lényegileg összetartozik. Amit hiszünk, azt a liturgiában ünnepeljük, és a szentségi kegyelmek segítségével életté váltjuk.

Az igényes könyv kiadója a Szent István Társulat.

Szarvas István