Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bodza Klára jubileumi koncertje elbűvölte a hallgatóságot

2019.01.10

Bodza Klára jubileumi koncertje elbűvölte a hallgatóságot

Bodza Klára

2018. december 21-én adventi hangulatban került sor Budapesten a Párbeszédek Háza Dísztermében Bodza Klára népdalénekes, tanár  jubileumi koncertjére. A koncert telt házas volt és érezhető volt, hogy nagy szeretettel, odafigyeléssel és magas szakmai tudással adták elő a program darabjait (zenéit, énekeit, verseit és imádságait) a művészek. A koncert végén többször visszatapsolták az előadókat.

A koncerten Sajgó Szabolcs atya mondott bevezetőt, méltatta Bodza Klára munkásságát.

A koncert darabjait szünet és taps nélkül szólaltatták meg – a rendezők kérésének eleget tett a közönség. A koncertet a vendégek áhítattal hallgattak végig, s a végén szűnni nem akaró vastapssal jutalmazták.

 

A koncert programja a következő volt:

Miatyánk… (Moldva) Bodza Klára – ének
Köszönöm Uram… Templomok… (Reményik Sándor) Dunai Tamás, Bodza Klára
Áldj meg minket, Úristen… (Balassi Bálint) Kállay Gábor – blockflöte, ének, Kállay Katalin, Harsányi Zsolt – Blockflöte, Bodza Klára – ének
Békesség Istentől… (Reményik Sándor) Dunai Tamás
Mária énekek, (Moldva) Bodza Klára – ének, Balogh Kálmán – cimbalom
Adventi énekek (Moldva, Székelyföld) Bodza Klára és tanítványai – ének
Hegyet hágék… (archaikus imádság , Erdélyi Zsuzsanna gyűjt.) – Dunai Tamás
In hoc anni circulo… (középkori karácsonyi dallamok) Kállay G. Katalin, Harsányi Zs., Bodza Klára – ének
Karácsonyi versek (Erdélyi Zsuzsanna gy. Páloczi Horvát Ádám) Dunai Tamás
Karácsonyi énekek (Szabolcs -Szatmár, Moldva) Bodza Klára és tanítványai – ének

 

Bodza Klára, Dunai Tamás

Bodza Klára művésznőnek a koncert után gratuláltam a csodálatos esthez, és arról kérdeztem, ő mennyire elégedett.

– A koncertet megelőző hónapokban sokat fohászkodtam Istenhez, hogy adjon elég erőt, hogy úgy énekelhessem végig a koncertet, ahogy azt a barátaim és az egész koncerthallgató közönség elvárja tőlem. El kell, hogy mondjam, Neked – mondta -, hogy a programot egyedül állítottam össze.

Válaszomban elmondtam a művésznőnek, hogy a koncert után mondtam Salgó atyának, hogy ilyen teltházas rendezvényen és nagy sikerrel akkor találkoztam, amikor  a világhírű Csikszentmihályi Mihály előadásán voltam a Párbeszéd Házában.

 

Bodza Klára

1967-1974 között a Fővárosi Zeneiskola diákja volt. 1974-1976 között a Szegedi Tudományegyetem ének-zene szakán tanult.

1968-ban a Nyílik a rózsa című népzenei TV-vetélkedő nyertese volt. 1969-1981 között szabadfoglalkozású zeneművészként dolgozott. 1981-1987 között a III. kerületi Zeneiskola népzenei tagozatán tanított. 1987-től a XXII. kerületi Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola népiének tanára, valamint a népzenei tagozat vezetője. 1985-től a Tátika Énekegyüttes alapítója és vezetője. Kidolgozta a magyar népdal zeneiskola szintű oktatási módszereit. Népdalgyűjtő munkát is végzett. Népdal előadásmódról megjelent tankönyvek társszerzője. 10 lemezen énekel, 1996-ban önálló hangkazettája, 1997-ben önálló CD-je jelent meg a Tátika Énekegyüttes közreműködésével.

Print Friendly, PDF & Email