Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Békés megyében mindenki kommunikációs professzor

2019.05.07

Békés megyében mindenki kommunikációs professzor

 Kilencedik évad kezdődik a szarvasi Vízi Színházban,

 

 

 A VIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál és a Cervinus Művészeti Fesztivál Július 14től augusztus 19-ig gazdag kínálattal várja minden este a közönséget. A Körös-parti nyári repertoárról a színház alapítói és vezetői tartottak sajtótájékoztatót május 6-án, hétfőn délután Budapesten, a Nemzeti Színházban.

 

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, korábban a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója és a Szarvasi Vízi Színház megálmodója, egyik alapítója természetesen erre a sajtótájékoztatóra is egy kinccsel érkezett. Bagi László szarvasi fotóművész asztro fotójával, egy csillagbolygóról készített képével lepte meg az egybegyűlteket. Majd az idei Körös-parti nyár gazdag kínálatából a tavalyinál is több versenyprogramot emelte ki. A Magyar Teátrum idei fesztiválján a Nemzeti Színház is részt vesz, Carlo Goldoni Házasság Palermóban című vígjátékát adják elő többek között Bánsági Ildikóval, Blaskó Péterrel, Bodrogi Gyulával a főbb szerepekben. Fekete Péter a szarvasi repertoár egész országot átfogó színházi kínálatát és az ingyenes előadások jelentőségét is aláhúzta.  

Babák Mihály, Szarvas város polgármesterének köszöntője és invitálása után a színházvezetők a Körös-parti teátrum specialitásairól beszéltek, majd ismertették a 2019-es szezon kínálatát.

Néhány elhangzott gondolat

Babák Mihály,

” Szarvas Város polgármestere: Büszkén mondhatom, hogy egy olyan város polgármestere vagyok, ahol színház is működik, a Cervinus Teátrum. Olyan színház, amelyik évről-évre új bemutatókkal örvendeztet meg bennünket a különböző műfajokban, és még azzal is elvarázsolja a nézőket, hogy nyaranta 14 estén át egy művészeti fesztivál keretében mutatkozik be a Vízi Színházban. Jöjjenek el, ünnepeljük együtt a művészeteket a Cervinus Művészeti Fesztiválon, Valahol Európában, a történelmi országközép városában, Szarvason, a Vízi Színházban!”

Seregi Zoltán, a Szarvasi Vízi Színház művészeti vezetője:

-   „Szarvas különlegessége a gyönyörű természeti környezet, a víz fölötti színpad, a nézőtér a Körös partján, az egész színház az ősfák ölelésében. Több mint két hónapon keresztül, június 14-től augusztus 19-ig minden este előadást tartunk, ami a szabadtéri programok között egyedülálló az országban. Különlegesség az is, hogy az előadások majdnem fele ingyenes. A színészek lehetőséget kapnak, hogy az előadásokon kívül irodalmi, zenés, táncos műsorokat is adjanak, a közönség pedig az egész ország színházi palettájáról válogathat. A Magyar Teátrumi Társaság fesztiválján a tagszínházak vesznek részt, társadalmi zsűri ítéli oda a díjakat. De az igazi nyertes a publikum, mert a 17 versenydarabon kívül is rengeteg színházi előadást, műsort tekinthet meg.”

Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója:

-   „A fesztiválok különleges eseménnyé teszik a hétköznapi életet. Tükrözik a pezsgést, színvonalat, a kulturális együttlétre, közösségi élményre való igényt. Még ha csak időlegesen is, de gyarapítják a kultúra által meghódított színtereket. Úgy fogalmazhatunk, hogy a mai értelemben vett első fesztiválok a művészet ünnepei voltak. Kivételes, emelkedett alkalmak, melyek egzotikumot sugároztak és olyasmit kínáltak, amihez egyébként nem lehetett hozzáférni. Ilyen nyári ünnepnapokat jelent számunkra a Cervinus Művészeti Fesztivál egy ünnepi helyszínen, a pihenés-szórakozás-kultúra hármas egységének jegyében. Olyan összművészeti rendezvénysorozattal várjuk Önöket, mely a színházművészet mellett teret biztosít a társművészeteknek épp úgy, mint a hazánkban nagy létszámban élő szlovák nemzetiség kultúrájának is. Mi büszkén valljuk, hogy szarvasinak lenni jó. Visszatérő nézőinket arra kérem, az idén is látogassanak el a Cervinus Művészeti Fesztiválra, amennyiben még nem jártak itt, válasszanak ezúttal minket, legyenek Önök is egy kicsit szarvasiak velünk - az Önök bizalma kötelez minket”

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója:

-   „Mindenkit elbűvölt a környezet, a hely hangulata. Általános vélemény, hogy a Szarvasi Vizi Színház „sikerre van ítélve”.  Óriási összefogással, a város vezetésének támogatásával a Magyar Teátrumi Társaság, a Békéscsabai Jókai Színház, civil szervezetek és a tulajdonos Cervinus Teátrum közösen az ország egyik legismertebb nyári játszóhelyévé vált az elmúlt években”. 

Varga Viktor, a Cervinus Teátrum főrendezője:

-   „„Miért éppen Szarvas?” Az elmúlt években gyakran tették fel nekem ezt a kérdést kollégák, ismerősök, szarvasiak és nem szarvasiak egyaránt. A válaszom, mindig az volt: mert szeretem! Hiszen, ki ne szeretne a Körösön hajókázni, vagy az Arborétumban sétálni, ki ne szeretné a barátságos, vendégszerető embereket, a jó színházat a pezsgő kulturális életet, távol a nagyvárosok zajától. Mindezt ebben a csodálatos Körös-parti városban. Gyakran mondják nekem ismerőseim: „de olyan messze van”! Ilyenkor csak mosolygok, hiszen mindazok, akik egyszer rászánták magukat, hogy meglátogassák ezt a várost, rájöttek, hogy Szarvas a szívünkhöz áll a legközelebb. Itt igazán otthon érezheti magát mindenki, jöjjön a szélrózsa bármelyik irányából. Mert itt, a történelmi Magyarország mértani közepén mindannyian otthon vagyunk, legyünk bármely nemzetség utódai, ez itt a mi hazánk. Jöjjön el, próbálja ki, milyen érzés! Mert a boldogság szereti a társaságot!”

-   Lapunk elsőnek szólt hozzá a budapesti Nemzeti Színházban rendezett sajtótájékoztatón.

Szarvas István: Mondandómat tapasztalatokkal kezdem utána két kérdést teszek fel egy pozitívot és egy negatívat.

Évek óta megnézek egy- egy színházi előadást és egy ingyenes eseményt. Még nem voltam olyan előadáson ahol ötnél kevesebbszer tapsolták ki a színészeket, de az ingyenes irodalmi esten az eső ellenére is maradtközönség.

Mi az oka ennek?

A nem kedves kérdésem mikor láthatom a Békéscsabai színházak valamelyikét a POSZTON?

Első kérdésemre többen válaszoltak a szarvasi közönség szereti a kultúrát ki vannak éhezve rá, szeretik a művészeket várják a nyarat mindig telt ház van.

A második kérdésre elhangzott válasz bíznak benne ,hogy bekerül valamelyik előadás elhangzott off record válasz is amt nem közlők.