Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Babák Mihály az év polgármestere

2016.02.11

Babák Mihály az év polgármestere

babak.jpg

Babák Mihály és a szerző

 

A magyar társadalmi élet meghatározó eseményeit lebonyolító Szféra 1995 tava-szán hagyományteremtő rendezvénnyel jelentkezett: meghirdette polgármesterek, alpolgármesterek és jegyzők randevúját. A szervezők tisztelegnek a népszerű ön-kormányzati vezetők munkája előtt. A kedvelt tisztségviselők az év polgármestere, alpolgármestere és jegyzője kitüntetést kapják, Melocco Miklós szobrászmű-vész alkotását — a polgárok szavazatai alapján. Idén Budapesten, a Millenáris Parkban találkoztak a városi elöljárók, ahol szakmai és kulturális programról egyaránt gondoskodott a Szféra. A délelőtt folyamán kötet-len pódiumbeszélgetés zajlott miniszterek és államtitkárok részvételével. A szakmai fórumot követően a kísérőprogram keretében a vendégek megismerkedhettek a városrész nevezetességeivel: a Budai Táncklubbal, a Vízivárosi Galériával, a Pitypang utcai Általános Iskolával, valamint megtekintették az „Álmok álmodói — Világra-szóló magyarok" kiállítást. Este „Trend Allure 2002" elnevezéssel Náray Tamás rendezésében káprázatos divatgála szórakoztatta a vendégeket. Az idei év polgármestere büszke címet Szarvas polgármestere, Babák Mihály kapta. (A dél-dunántúli régióban már van ilyen polgármester, Szita Károly, aki 1999-ben volt a legnépszerűbb.) Babák Mihály, mint a legnépszerűbb polgármester — aki a Fidesz országgyűlési képviselője — készséggel válaszolt kérdéseimre: Polgármester Úr! Hogyan lehet valaki az év polgármestere? Számított rá?

Megmondom őszintén, egy kicsit igen, mivel tavaly is nagyon sok szavazatot kaptam, de városunk jegyzője még többet, így az elmúlt évben Mihaleczné Kovács Mária lett az év jegyzője.

Avasson be a titokba, miért elégedettek önöknél a polgárok?

Nincs titok. A polgármester sikere a város sikere, ez sok dologból tevődik össze. Nálunk az önkormányzatnál nincs szétpolitizálás, az önkormányzati ülést a szar-vasi televízió egész nap közvetíti, az ülés nyilvános, bárki elmondhatja véleményét. Polgáraink 386 millió forint adót fizettek. A legnagyobb adózók véleményé-re nagyon odafigyelünk, köszönettel vesszük tanácsaikat. Minden döntésbe be-avatjuk a lakosságot. Hogy áll a lakáskérdés és a munkanélküliség? Év végéig száz szociális bérlakást adunk át. A munkanélküliségi ráta 5 százalék, jóval alacsonyabb, mint máshol a megyében. Önöknek nagyon jó újságjuk van, a főszerkesztőjével együtt voltam Brüsszelben. Valóban szeretik az emberek az önkormányzat lapját, de tizennyolc és fél ezres városunkban két újság van, és erre büszkék vagyunk. Amikor a nyáron önöknél voltam, a közlekedés nem volt valami csodás. Változott a helyzet?

Azt kell mondanom: igen, most már van buszközlekedés. Már most meghívom önöket a következő évi városi polgármesterek randevújára, mert nálunk lesz a rendezvény, és ígérem, rendben lesz az utazás!