Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ausztria kész átadni EU-felkészülési tapasztalatait

2019.04.26

Ausztria kész átadni EU-felkészülési tapasztalatait  _edlinger.jpg

 

 

 

 

 

 

Rudolf Edlinger

Az osztrák pénzügyminiszter válaszolt lapunk kérdéseire

A Budapesttől 300 km-re lévő Stájerország fővárosában, Grazban találkozott Rudolf Edlinger osztrák, Mitja Gaspari szlovén és Medgyessy Péter magyar pénzügyminiszter. Összejövetelük során kicserélték gondolataikat az EU keleti bővítése, a gazdasági együtt-működés és a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítése kérdéskörökben. A találkozó utáni nemzetközi sajtótájékoztatón a magyar miniszter elmondta, hogy hazánk már megkezdte a csatlakozási felkészülést az európai pénzügyi unióhoz (EMU). Hangsúlyozta: szeretné, ha a felkészülés stádiumában minél nagyobb arányban hozzájuthatnánk az EU strukturális alapjaihoz. Ennek összege elérheti a GDP 4 százalékát (ami nálunk 400 milliárd forint). Ennek érdekében — mint mondta — az osztrákokat is meg kell győzni arról, hogy a felvétel-re várakozók fejlesztési programjainak finanszírozása a jelenlegi és az új tagoknak kölcsönös előnyöket jelent.

Lapunknak válaszolt az osztrák pénzügyminiszter:

Edlinger miniszter Úr!kitől származik a találkozó létrejöttének gondolata?

A találkozó létrejöttének gondolata Frantz Vranitzki  exkancellártól származik; 1996-ban gondolt erre, de a jó gondolatok véghezvitele sokszor hosszú időbe telik .

Lesz-e újabb találkozó?

Megállapodtunk,hogy jövőre újra találkozunk a helyszín Szlovénia lesz. A tanácskozásunkba bevonjuk a jegybankok elnökeit is.

Mit jelent az intézményes osztrák segítségnyújtás?

Túlzásnak.tartom a segítséget nyújtunk kife-jezést, inkább azt mondanám: szíVesen megosztjuk tapasztalatainkat. Az EU-tagságra ala-posan fel kell készülni, hogy a bővítés sikers legyen, mint az eddigi bővítési fordulók. Azért találkoztunk Stájerországban, mert szeretnénk, ha egy közös érdekeltségű régió alakulna ki e térségben, amely magába foglalja Délkelet-Ausztriát, Nyugat-Magyarországot és Észak-Szlovéniát. Számos kooperációs lehetőség van; közös érdekünk Magyarországgal egy be-fektetési társaság létrehozása, erről itt Grazban szándéknyilatkozatot írtunk alá. Jelentős tapasz-talattal rendelkezünk a vámeljárásokkal kapcsolatban, nem szabad megfeledkezni arról, hogy néhán éven belül nem Ausztria lesz az EU külső határa, hanem Magyarország. Szeretnénk, ha magyar és szlovén barátaink nem követnének el hasonló hibákat, mint mi.

Szarvas István

Forrás : Gépipar 1998 1-2

 

 

.