Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amerikai és magyar nagykövet asszonyok kézfogása

2016.01.21

Amerikai és magyar nagykövet asszonyok kézfogása

A budapesti amerikai nagykövet Colleen Bell magyar kollégájával, Szemerkényi Rékával együtt egy éve foglalta el állomáshelyét. Tavaly februárban az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) pódiumán mindketten kifejtették elképzeléseiket, most pedig mérleget vontak az eltelt esztendőről Budapesten a Mariott szálló báltermében.

Colleen Bell, Szarvas István, PhD Szemerkényi Réka

Colleen Bell, Szarvas István, PhD Szemerkényi Réka

Colleen Bell kifejezetten a gazdasági együttműködés területére szorítkozott. A budapesti amerikai nagykövet hangsúlyozta, hogy „robusztusak” a kereskedelmi kapcsolatok, de mint mondta, mindig van lehetőség a további bővítésre, s ittléte második évében is ezen dolgozik majd. Magyar cégeket invitált meg a 2016-os Select USA beruházási találkozóra, fiatal magyar vállalkozókat személyesen kísérne el a Szilícium-völgybe, hogy segítse a kapcsolatépítésüket.

Bell szerint tovább javulhatna a gazdasági együttműködés, ha sikerülne leküzdeni az akadályokat és a vállalkozókat eltántorító jelenségek megszűnnének. Utalt arra, hogy már nem először mutat rá: „a korrupció nagyon súlyos probléma ebben a régióban”. Idézte Barack Obamát, aki szerint a korrupció a fellendülés útjában álló fő akadály, s az emberi jogok megsértése. Felidézte, hogy a Világgazdasági Fórum globális versenyképességi felmérése szerint az itteni vállalkozások a részrehajlást és a közpénzek eltérítését tartják a legsúlyosabb problémának. A nagykövet azt ígérte, továbbra is együtt dolgozik a kormánnyal, a civil szervezetekkel az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a jó üzleti gyakorlat erősítése érdekében.

Az amerikai nagykövet beszélt a transzatlanti szabadkereskedelmi szerződés ügyéről is. Vannak nehézségek, de ezeken túl fognak jutni, mert az ilyen jellegű szerződések mindig nagy gazdasági fejlődést hoznak – magyarázta. Felidézte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is többször említette, hogy 20-30 ezer új munkahelyet jelenthet a megállapodás Magyarországon. Fontos szerződésről van szó, és Washington nagyra értékeli Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter támogatását ez ügyben – mondta

Nagykovetek1

Szemerkényi Rékával beszélget a szerző

PhD Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet szerint „a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok soha nem voltak erősebbek, mint most”. Úgy vélte, az elmúlt egy évben többet sikerült elérni, mint amennyiben reménykedtek. Számos olyan kezdeményezést, amelyről egy éve Bell nagykövettel beszéltek, sikerült előbbre vinni. Értékelése szerint „erős és szilárd egyetértés” jött létre a két ország között, javítottak a kommunikáción és szorosabb együttműködést alakítottak ki. „Az Egyesült Államok létfontosságú stratégiai partnere Magyarországnak” – húzta alá Szemerkényi, aki szerint a NATO és a transzatlanti együttműködés fontosabb számunkra, mint valaha. „Bámulatos dinamizmus” jellemzi szerinte a kapcsolatokat. Kereskedelmi iroda nyílt a keleti parton, újra megnyílt a chicagói főkonzulátus, alkonzulátus nyílt San Franciscóban. Rengeteg magyar kulturális rendezvény zajlott az Egyesült Államokban. A Saul fia amerikai elismeréseit „közös sikerként” említette. A washingtoni magyar nagykövetség számos rendezvénnyel készül az 1956-os évforduló megünneplésére. A legmagasabb szintű kapcsolatok terén a magyar nagykövet sok előrelépésről nem számolhatott be, ismételten hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „stratégiai partnerek, szövetségesek, barátok” vagyunk.


Néhány személyes észrevétel. A Mariott szálló Báltermében voltak üres asztalok, de a sajtó részére fenntartott helyek megteltek. Az üzleti ebédet megelőző negyven percet tartott a két nagykövet beszéde, mindkét nagykövet előre megírt beszedett olvasott fel. Az amerikai nagykövet 15, a magyar 20 percet beszélt.


Szemerkényi nagykövet asszonynak két kérdést módom volt feltenni.

Excellenciás asszony! Olvasta Eleni Tsakopoulis Kounalakis Nagykövet asszony című könyvét? Mi a véleménye róla?

Beleolvastam, nem végig. Érdekes könyv.

Az interneten láttam egy fotót, ahogy Önnek a családját fogadja Barack Obama elnök. Azt olvastam, hogy az elnök különösen fiával szimpatizált.

Igen így volt, de ezt mondhatom férjemmel és három lányommal kapcsolatban is.

( Fotók. Tóth Iván)