Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szövetségi kapitányok válaszoltak lapunk kérdéseire

2019.07.16

A románok ellen nem megy

A szövetségi kapitányok válaszoltak lapunk kérdéseire
Marian Cozmára emlékeztek a játékosok, sportvezetők és szurkolók a mérkőzés előtt. A futballisták a meggyilkolt kézilabdázó 8-as mezszámával ellátott „Love” (Szeretet) és „Stop Violence” (Megálljt az erőszaknak) feliratú pólóban vonultak ki a gyepre, majd a kezdőkörben felállva emlékeztek a Veszprémben tragikus körülmények között elhunyt sportolóra.

A játékosok mellett ott volt a kézilabdázó gyászoló édesapja, Petre Cozma is, valamit Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Bordás György, a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára, Debreczenyi János, Veszprém polgármestere és Ioan Lupescu, a román szövetség ügyvezető igazgatója.

A tervezett egyperces néma felállás helyett vastapsban tört ki és Cozma nevét skandálta a közönség, a kivetítőn ezalatt végig a kézilabdázó képét lehetett látni. A pályáról levonuló Petre Cozmát szintén tapssal búcsúztatták a nézők, majd a két csapatkapitány, Hajnal Tamás és Cristian Chivu egy-egy válogatott mezt adott neki ajándékba.

*

A románok – Szerbia, Franciaország, Litvánia és Ausztria mögött – mindössze a Feröer-Szigeteket előzik meg a 7. vb-selejtezős csoportban, játékerejüket kár bizonygatni, hiszen a FIFA-világranglistán 27.-ek (a magyarok 43.-ak), és 1990 óta három vébén és ugyanennyi EB-n vettek részt. A korábbi összecsapások nem sok jót ígértek Koemanék számára, hiszen a magyar együttes utoljára 1981-ben – Mészöly Kálmán kapitánykodása alatt – Fazekas László góljával tudott nyerni a vb-selejtezőn. Az eddigi utolsó magyar gólt Hrutka János szerezte, aki 1998 októberében az 1-1-re végződött Európa-bajnoki selejtezőn szabadrúgásból volt eredményes. Az ezt követő négy mérkőzésen még gólt sem tudtak szerezni a magyarok (három 2-0-s vereség), és a legnagyobb verést a legutolsó találkozás során kapták: a 2004-ben rendezett, ciprusi barátságoson 3-0-ra nyert Románia. Lothar Matthäus akkori csapatából a mostani Koeman-keretnek csak Gera Zoltán és Bodnár László a tagja.A románok elleni összkép mégsem rossz, hiszen az eddigi 19 összecsapásból – öt döntetlen és négy vereség mellett – tízet is megnyertek a magyarok. Az 1940-es években ötször találkozott a két csapat, amely között akadt 7-2-es és 9-0-s diadal is Egy órával a mérkőzés előtt mintegy száz román szurkoló foglalta el a helyét a Puskás Ferenc-stadionban a részükre kijelölt szektorba. A környéken pedig érződött, hogy a szervezők fokozottan ügyelnek a rendre. A létesítmény körül rengeteg rendőr teljesített szolgálatot, a szurkolók pedig ekkor békésen ültek a helyükön, s úgy tűnt, betartják az MLSZ kérését, és a nemzeti zászlón kívül semmit nem hoztak magukkal.

A sajtópáholy szinte teljesen megtelt a román újságírók mintegy 10 perccel a meccs előtt foglalták el helyeiket ásványvizes flakkonokkal felszerelve, amit a magyar biztonságiak tudomásul vettek, de magyarokkal szemben rögtön intézkedtek.

A stadionban látható volt, hogy a biztonsági erők külön hangsúlyt fektetnek a válogatott mérkőzésre járó ultrák törzshelyéül szolgáló, a maratoni kapu mellett lévő szektorok őrzésére. Még a játékosok kivonulása előtt felhangzott a „ki nem ugrál, büdös román” kórus, a román himnusz elejét és végét kifülyülte a magyar kemény mag, a többség azonban megtapsolta a vendégcsapatot is. A magyar zászlók között feltűnt egy árpádsávos is, ezt a rendezők levetették a kezdőrúgás előtt, később aztán visszakerült, és ott is maradt a találkozó végéig. A meccs elején nem maradt el a szokásos „lesz még Erdély Magyarországé”. A meccs elején rögtön egymásnak estek a csapatok, már az első percek pörgős tempóban zajlottak. Az első percekben a román csapat volt az idegesebb, de a 7. percben már ők jutottak szöglethez. Az első harmadban a románok többet birtokolták a labdát, volt helyzetük is, ám a magyar védelem a helyén volt, és könnyedén semlegesítette a próbálkozásokat. A 20. percben Huszti végzettel szabadrúgást a labda elszállt a fejek felett a berobbanó Vanczák már nem tudott fejelni a román kapus szögletre mentett. A többször is jól kontrázó románok mégis vezetéshez juthattak a 42. perc eldöntötte a mérkőzés sorsát. Mara ment el jobb oldalon élesen a kapu elé ívelt a menteni igyekvő Vanczák éppen az érkező Ghoane elé fejelte a labdát a román középpályás levette, majd kb. 16 méterről jobbal a bal felső sarokba helyezte
A második félidő több ígéretes magyar támadással kezdődött, helyzetek is akadtak, fürgébben mozogtak. A második játékrész elején a román drukkerek fáklyákat gyújtottak, egyet be is dobtak a pálya szélére. A biztonságiak azonnal megjelentek a vendégszektorban, és elejét vették az újabb akcióknak. Pontosabban is passzoltak a hazaiak, csak a kapu előtti befejezések nem voltak tökéletesek. Gera beállása kifejezetten jót tett a csapatnak, de a leginkább a védő Juhász volt elemében, aki fejjel és lábbal is eldönthette volna a meccset. A magyarok zsinórban rúghatták a szögleteket, és több ilyen után veszélybe is került a román kapu, ám gólt nem sikerült szerezniük Halmosiéknak. A 78. percben a román csapatkapitány Chivu Cristian izomgörcsöt kapott és elesett ennek ellenére fekve kifejelt a labdát és megállította a magyar támadást.

Az utolsó 20 percben már kevés esély volt a győzelem kiharcolására, az iram visszaesett, a románok pedig taktikusan tartották előnyüket, egészen a lefújásig.

Razvan Lucescu, a román válogatott szövetségi kapitánya a 10 óra után kezdődő sajtótájékozatón így foglalta össze véleményét a találkozóról: „Két különböző félidőt produkáltunk. Az első félidőben jól játszottunk, szépen tartottuk a labdát, sikerült kicsit kibillenteni a magyarokat, és gólt is szereztünk. A második játékrészben már harcoltunk, önfeláldozóan küzdöttünk, ugyanakkor fegyelmezettek voltunk, így meg tudtuk nyerni a találkozót. A magyarok nagyon agresszívek voltak. A lényeg a győzelem.”

A román sajtófőnök lehetőséget biztosított, hogy kérdezzünk a román mestertől.

Szövetségi kapitány úr, mit ajánl Erwin Koemann kapitánynak a svédek elleni felkészüléshez?

Erwin Koeman nem szorul a tanácsaimra, megoldja és eddig is megoldotta feladatait, azonban a szerdai mérkőzésen előforduló hibákkal foglalkoznia kell. Ez a csapat komoly önbizalommal rendelkezik és ez nagyon fontos. Úgy kell tekinteni, hogy ez a vereség egy egyszeri hullámvölgy, ami nem fog ismétlődni és képes lesz kijutni a Dél-afrikai világbajnokságra. Ez a magyar válogatott erősebb, mint a korábbiak. Most mi voltunk a jobbak.

„Az eredmény csalódás, az első félidővel kifejezetten elégedetlen vagyok” – értékelt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Erwin Koeman szövetségi kapitány. „A fordulást követően megmutattuk, hogy sokkal többre vagyunk képesek, agresszívebbek voltunk, voltak lehetőségeink, ám ezek sajnos kimaradtak. Minden vereségnél csalódott vagyok, de a második félidőben láttam biztató dolgokat. Tudtam, hogy nincs mindenki a legjobb állapotban, de az első 45 perc így is csalódás. a szinten. Régen kaptunk ki utoljára, de reális ez a vereség”.

A magyar sajtófőnök is megadta a kérdezés lehetőségét.

Erwin, hány pontot vár minimum a svédek és portugálok elleni mérkőzéseken?

Hatot – válaszolt mosolyogva. Nézze, én is, mint más kapitány, úgy küldöm ki a játékosaimat, hogy győzni kell. Ez az elvárás optimistának tűnhet, de ki gondolta volna egy évvel korábban, hogy így állunk a világbajnoki selejtezőn. Szenvedély és agresszivitás nélkül bajba lehet kerülni ezen a szinten. Ezen változtatni fogunk a legközelebbi meccsen.

Print Friendly, PDF & Email
 
 
 
 

Hozzászólások