Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pszichiátriai betegek is szerethető emberek

2015.11.08

 A pszichiátriai betegek is szerethető emberek

Kedves meghívásnak tehettem eleget a közelmúltban. A nemzetközi hírű Kappéter István pszichiáter főorvos, gyógypedagógus hívott meg munkahelyére, ahol munkatársai, más intézményben lévő orvos kollégái, családtagjai és hálás betegei köszöntötték nyolcvanadik születésnapján.

Kappéter István főorvos (j) és Szarvas István (b)

Köszöntőjében az intézet igazgatója elmondta, hogy hálásak azért a húsz évért, amit a főorvos eltöltött körükben és felvirágoztatta az intézményt, szerethetővé és barátságossá tette. Annak a reményének adott hangot, hogy ezt újabb húsz év követi. Ezután az intézet főnővére virágcsokorral köszöntötte az ünnepeltet. Majd ünnepi műsor következett, amelyet betegek művészeti csoportja adott elő. A tízfős csoportból hatan dupla produkcióra vállalkoztak. Gyönyörű magyarsággal József Attila és Szabó Lőrinc verseket mondtak, majd magyarnótákat énekeltek. Ezután a betegönkormányzat elnöke, aki amatőr festő „művész” a betegek apjának nevezte a főorvost.

Kappéter István megköszönte a kedves szavakat, majd a következőket mondta: A Tápiógyörgye Pszichiátriai Betegek Otthona nagy múltú, patinás intézmény Dél-Pest megyében, a Pest megyei Önkormányzat fenntartásában. Nemrégiben, 2006-ban ünnepeltük 50. évfordulónkat. 1956 óta fogadunk szociális ellátást igénylőket a Györgyey család kastélyában. Az épület csodálatos természeti környezetben, a település centrumában, 800 hektáros, parkosított területen helyezkedik el. A kastély a falu idegenforgalmi nevezetessége. Az ősfás parkot és a tavakat az intézmény gondozza. Ennek a gyönyörű parknak is köszönhető, hogy 2007-ben a település elnyerte a „Virágos település” címet. Az úgynevezett nagykastély és kiskastély épülete mellett a fenntartó megyei önkormányzat létrehozott egy új épületszárnyat és egy lakóotthont is az intézmény területén.

Jelenleg az otthon 250 férőhelyen végzi Pest megye pszichiátriai betegeinek ellátását. Az intézményben élők számottevő pszichiátriai kezelést nem igényelnek, nem veszélyeztető állapotúak, mindennapi életvitelük megszervezésében szükséges azonban számukra az intézmény segítsége.  Jó kapcsolatot építettünk ki a településsel, szervesen részt veszünk a falu életében, kulturális programjaiban.

A szociális otthon szakmai programja korszerű, gondozási tevékenységünk színvonalas. Életünkben nagy hangsúlyt kap a munkaterápia. Három foglalkoztató épületben végeznek munkát azok az ellátottak, akik képességeik alapján munkaviszonyban foglalkoztathatóak. Számos lehetőséget kínálunk a művészeti terápiákra is. Egyéni és csoportos művészeti tevékenységeink országszerte ismertek. Ápoltjaink kulturális rendezvények állandó résztvevői, díjak nyertesei. Legfontosabb saját rendezvényeink az évenként megszervezett regionális szintű „Ki mit tud?” és az intézményben élő amatőr alkotóművészek helyi kiállítása. Egy-egy művészeti ágban néhányan eljutottak a professzionalizmusig. Versesköteteket jelentetnek meg, önálló és csoportos kiállításokon vesznek részt. Évek óta nagyon népszerű az ellátottak körében az általuk szerkesztett, negyedévente megjelenő Intézményi Hírmondó.

Az intézmény szakmai erőssége a munka, az önkiteljesedés a tevékeny élet biztosítása mellett, hogy nagy figyelmet fordítunk az ellátottak jogainak érvényesülésére. Támogatjuk az ellátottak öntevékeny csoportjait, ellátotti önkormányzat működik az otthonban, akikkel az intézmény vezetése partneri kapcsolatban együttműködik. A dolgozók ellátott jogi képzése rendszeres.

Azért hívtalak ide benneteket, mert szeretném, ha minél többen látnátok, hogy a pszichiátriai Otthonban, ahol 1991 óta örömmel tevékenykedem, sikerült a sok nehézség ellenére sokunknak – nem könnyű munkával – viszonylag emberi körülményeket teremteni. Látható, hogy a pszichiátriai betegek is szerethető, esetleg furcsán, de gondolkodó és érző emberek. A Budapesttől nyolcvan kilométerre lévő Tápiógyörgye község pedig tiszteletre méltó hely – fejezte be mondandóját Kappéter István.

 

Két rövid kérdést megengedsz, főorvos Úr? – fordultam hozzá.

Megtisztelsz vele, parancsolj!

A betegönkörmányzat választása hogyan történik?

A legnagyobb demokráciával kisebb közösségek választanak, majd azok vezetői tovább választanak, akiket egyenrangú tárgyaló partnernek fogadunk el.

Úgy halottam, hogy van az intézetnek ars poétikája.

Inkább alapelveknek nevezném. Egy fél tucat. Mindenki rájöhet arra, hogy a legnagyobb elfogultságokkal is lehet szakítani. Sok ügyetlenség, szűklátókörű cselekvés, hiba és bűn után is, ha valaki felismeri azok káros voltát, élhet hasznosan, boldogan. A bűnösöket és a büntetlen károkozóembereket is konstruktív agresszióval, szeretettel, gyűlölet nélkül, de hatékonyan rá kell szorítani, hogy hasznosabban és boldogabban éljenek.

A 19. században megismert szorongásos kórképek csak általános vérkeringési zavart túlélt agyi károsodottaknál alakulnak ki – ma sok az ilyen. A rosszul nevelt, ép agyú ember nehéz helyzetben anomániás. Szorongató helyzetben az egészséges ember óvatos, de tettrekész.

A tönkre menő földi világon csak akkor élhetnek még emberek néhány évezredig boldogan, ha mindenki, aki képes arra, dolgozik, és mindenki tartózkodik a felesleges pazarlástól.

Mi, magyarok, tiszteljük a beilleszkedésre törekvést, és szeretjük a lázadást. Egymás megvetésén és gyűlöletén túl kell jutnunk, ha életben akarunk maradni.

Minden nemzetiséghez, társadalmi osztályhoz tartozók, különböző okból betegek, kivetettek, megvetettek, különböző generáció tagjai békésen egymás mellett kell éljünk.

 

Van esetleg valami, amit még szívesen közölnél olvasóinkkal?

 

Igen. Te is tudod, hogy egy évtizede Alzheimer-kórban szenvedek. Kérem az olvasóitokat, hogy minden olyan ismerősének, aki önmagánál, vagy hozzátartozójánál gondolkodási zavart észlel, keresse meg a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társaságát, amelynek elnöke Himmer Éva (telefon: 36-1-355-5162, és 36-30-281-9139). Csoportos beszélgetéseket szervezünk arról, hogy mi a teendő sürgősen ilyen esetekben. Aki ilyen okból saját családjával együtt külön megbeszélést igényel, annak javaslom, hogy keressen meg engem a kappnov@yahoo.com e-mail címen.