Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Mexikói Egyesült Államok nagykövete Jorge Chen lapunknak nyilatkozott

2016.08.01

jorge-chen-carpenter009.jpgA Mexikói Egyesült Államok nagykövete Jorge Chen lapunknak nyilatkozott

Sok ország tanulhatna önöktől...

 

Mexikó Közép-Amerika legjelentősebb országa,

                                            Jorge Chen Carpenter és a szerző

területe 21-szerese hazánknak, 1972,5 ezer négyzetkilométer. Lakosságának száma 100 millió. A világ leg-nagyobb lélekszámú fővárosa Mexikó-város, 20 millióval. Az ország valutája a mexikói peso. 1 dollár 8,75 peso. Diplomáciai kapcsolatok hazánkkal a múlt században létesültek, amelyeket a II. világháború után 1974-ben állítottuk hely-re, nagyköveti szinten. Carlos Salinas de Gortari mexikói köztársasági elnök 1992 júliusában járt Budapesten. Göncz Árpád államfőnk pedig 1997 áprilisában járt Mexikóvárosban. 1996-ban kivitelünk 6,7 millió USD, behozatalunk 28,5 millió USD volt. Exportunk főbb cikkei között a gyógyszeripari alapanyagok, hátsó hidak, relék, műanyagok, zeneszekrények a meghatározó tételek. Importunkban a műanyagtermékek, elektromos cikkek, háztartási eszközök, szőnyegek, kávé és bőrlábbeli a legfontosabb tételek. 1996-ban jelentős volumenű - mintegy 22 millió USD értékű - számítástechnikai-informatikai berendezéseket és eszközöket hoztunk be vámszabadraktárra. A közelmúltban jelentős mexikói üzletemberekből álló delegáció érkezett Magyarországra a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara meghívására, ahol magyar üzletemberekkel és bankárokkal találkoztak. Az üzletember-fórumon részt vett Jorge Chen Charpentier, Mexikó nagy-követe is, tőle érdeklődtünk benyomásairól.

Excellenciás Uram! Milyennek értékeli a két ország gazdasági kapcsolatát? Lát lehetőséget a fejlődésre, esetleg tudna számszerű adatokat mondani?

A két ország gazdasági kapcsolata nagyon jó, de bőven fejleszthető. Ha megnézzük a mexikói delegációt, láthatjuk, hogy hazánk fontos partnernek tekinti az önök országát. A CEMAI, a Mexikói Vállalkozók Nemzet-közi Kapcsolatainak Tanácsa azért jött, hogy állami és magán üzleti szervezetekkel, bankokkal, országos és területi kamarákkal vegyen fel kapcsolatot. A Mexikói Befektetési  Intézet a befektetési lehetőségek felmérését, a Gunajjatoi Állam Befektetési Intézete pedig a bőr-, cipőipari és a me7lícra7claRáui befektetési lehetőségeket ipari gyártási kooperációs együttműködés van: a mexikói Dirona vállalatnak a Győri Rába Vagon és Gépgyár Rt. első tengelyeket, a Videoton Rt. a mexikói AFL-nek hűtőventilátorokat szállít. A magyar be-fektetőknek óriási lehetősége van Mexikóban. Hazánknak szabad kereskedelmi egyezménye van az USA-val és Kanadával. Aki a mexikói piacra bekerül, közel kerül az észak-amerikai piachoz, de a dél-amerikaihoz is! Mexikó a világ tizedik legnagyobb exportőre. Ami a számszerű adatokat illeti, az export-import őszvolumene a múlt évben elérte a 150 millió USD-t, az export és import érték közel azonos. Ebben jelentős szerepük van a két ország multinacionális cégeinek. Ami az idei első negyedév adatait érinti, a fejlődés kétszámjegyű. Nagy lehetőség van a fejlődés előtt. Ehhez meg kell erősíteni mindkét országban azokat az intézményeket, amelyek segíthetik a két ország kereskedelmi kapcsolatának bővülését. Én mindenképpen ezen leszek.

Önöknek sikerült a GDP-t 1997-ben 7 százalékkal növelni. Mit gondol, nálunk is sikerülni fog jövőre?

Én diplomata vagyok, megvan erről a véleményem, de ezt nem oszthatom meg önnel, mert túlmenne azon a határon, ameddig elmehetek. Valóban, a mi GDP-nk 7 százalékkal növekedett és leszorítottuk az inflációt 15,7 százalékra. Mi hosszú távú kiegyensúlyozott fejlődésre törekszünk. Nem törünk csúcsokra, megelégszünk a közepes fejlődéssel. Fő célunk a szegénység megszüntetése szeretném elmondani önnek_ hogy  mi figyelemmel kisérjük  Mexikóban Magyarország fejlődését és sok kis és nagy ország részére példaértékűnek tartjuk, ahogy úrrá lettek a nehézségeken.

Szarvas István

Megjelent. Hetedhéthatár Magazin 1998 . június 26.